Last news in Fakti

26 Септември, 2023 14:29 1 669 5

Властите в Полша заклеймиха филм за мигрантите, награден на фестивала във Венеция (ВИДЕО)

  • филмов фестивал-
  • награда-
  • номинации-
  • оскар-
  • агнешка холанд-
  • мигранти-
  • полша

Кино дейци и филмов организации защитиха категорично Агнешка Холанд, чиито филми са номинирани за "Оскар" и "Златен глобус"

Властите в Полша заклеймиха филм за мигрантите, награден на фестивала във Венеция (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Управляващите в Полша остро нападнаха филма на полската режисьорка Агнешка Холанд "Зелена граница", който получи наградата на журито на филмовия фестивал във Венеция по-рано този месец. На фона на политическите атаки дойде категоричната подкрепа на творчески организации и хора на изкуството от цял свят за Холанд и филма ѝ.

Филмът, чиято полска премиера бе на 22 септември, е посветен на мигрантите от Азия и Близкия изток, които се опитват да влязат нелегално в страната и често са отблъсквани от полските граничари. Историята е разказана през погледа на сирийско семейство, което се опитва да стигне до ЕС през Беларус, както и от гледна точка на полски граничар, който изпитва угризения заради бруталното отношение към бежанците. Филмът е вдъхновен от действителни събития през 2021 г., когато хиляди бяха блокирани по източната граница на ЕС след заплахата на беларуския президент Александър Лукашенко да "наводни" ЕС с "дрога и мигранти" в ответ на санкциите, припомня в. Сега.

Лидерът на националистическата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински осъди "позорния и отвратителен памфлет" на партийно заседание във Вроцлав, съобщи АФП. Според него целта на филма е "да обиди поляците, да представи честната защита на полската граница, границата на ЕС, като престъпление".

Министър-председателят Матеуш Моравецки пък каза, че филмът на Холанд се обявява за демонтирането на оградата по границата с Беларус, издигната от правителството, за да ограничи нелегалната имиграция.

Станислав Жарин, комисар по сигурността на информационното пространство в Полша, обвини режисьорката, че е изгубила връзка с реалността и прави "инсинуации, използвани за атаки срещу Полша, поляците и правителството".

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро от партия "Суверенна Полша" сравни филма с нацистка пропаганда, "представяща поляците като бандити и убийци". В друго свое изявление той определи Холанд като сталинистка.

Полската режисьорка Агнешка Холанд представи на кинофестивала във Венеция новия си филм "Зелена граница", който е за бежанците на полско-беларуската граница, предадоха световните агенции. Лентата получи отлични отзиви от кинокритиците след премиерата на фестивала.

"Суверенна Полша" е част от управляващата коалиция заедно с "Право и справедливост", която има преднина според социолозите в навечерието на общите избори в Полша на 15 октомври. Правителството е насрочило за същия ден и референдум за миграционната политика, в който избирателите ще трябва да отговорят на въпроса дали подкрепят демонтирането на оградата по границата с Беларус, издигната през 2021 г. - след събитията, вдъхновили филма на Холанд.

74-годишната режисьорка, която е внучка на жертви на Холокоста, поиска извинение от Жобро и каза, че смята да го съди за поругаване.

Агнешка Холанд е една от най-известните полски кинорежисьори и сценаристи. Тя завършва образованието си в лицея "Стефан Батори" във Варшава и след това учи кино в Академията за изкуства в Прага. По време на Пражката пролет през 1968-а Агнешка Холанд е арестувана, тъй като подкрепя дисидентското движение. Тя се дипломира през 1971 година и започва работа като асистент-режисьор на Анджей Вайда и Кшищоф Зануси. От средата на 70-те години на ХХ век снима собствени игрални, документални и рекламни филми. През декември 1981 г. Холанд емигрира във Франция.

Агнешка Холанд е номинирана за "Оскар" за сценария си на "Европа, Европа" (1990), а с "Горчива реколта" печели номинация "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през 1986-а. "Партитурите на Бетовен" с Ед Харис е обявен за най-добър филм на фестивала в Сан Себастиан през 2006 г., а "В мрака" (2012) е номиниран за "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм.

От 2020 година Агнешка Холанд е прeдседател на Европейската филмова академия, като наследи на този пост Вим Вендерс.

През 2017 г. е удостоена с "Наградата на София" за цялостен принос в световното киноизкуство.

След острите политически атаки срещу Холанд творци от цял свят се обявиха в нейна подкрепа. Европейската филмова академия заяви, че застава твърдо зад своята председателка Агнешка Холанд в декларация, публикувана на сайта на академията.

"Едно от очакванията към европейското кино, чийто изключителен представител е тя (Холанд - бел.а.), е да гледа критично и отблизо към човешките истории, вместо да отвръща поглед. Филмите на Агнешка Холанд са се характеризират с дълбока човечност и уважение и затова тя заслужава да бъде третирана с уважение и хуманно. Характерно за значимото изкуство е, че киното провокира различни мнения и нагласи, когато създава необходимост от обсъждане на представените теми на социално и лично ниво, в политиката, в медиите и в разговорите със семейството и приятелите", се посочва в позицията на ЕФА.

И Федерацията на европейските филмови режисьори се присъедини към подкрепата за "Зелена граница" и режисьорката Холанд, съобщи "Скрийн дейли". В отворено писмо те заявяват, че се възхищават на Холанд за нейната сила и смелост пред ужасяващите атаки срещу нея и филма ѝ в Полша. Федерацията, основана през 1980 г., представлява над 20 000 европейски филмови и телевизионни режисьори. В писмото се казва, че нейните членове напълно подкрепят Европейската филмова академия в позицията за Холанд.

В навечерието на полската премиера на "Зелена граница" полското правителство задължи разпространителя на филма "Кино свят" и киносалоните в страната да излъчват преди прожекциите предупредителен видеоклип, одобрен от властите, съобщи "Холивуд рипортър". Това е безпрецедентна мярка в демократична Полша, отбелязва изданието.

Филмът е включен в програмата на 250 кина в страната в премиерната си седмица.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдията Дред

    15 0 Отговор
    Бабето и е малка пенсията и се чуди откъде да захлеби, за което е готова да обслужи тия, които плащат най добре, чадата на дедо Шорош
  • 2 Мариян

    17 1 Отговор
    Само по физиономията на това бабе виждам бивша комунистка, сега първа грантаджийка и евроатлантичка! Стига с тия лигави истории, бе! Мигрантите не са един и двама, а хиляди и просто ни заливат като гладни скакалци. Те са заплаха за нас, европейците! Неоспорим факт! На едно образно казано образовано сирийско семейство се падат хиляди хора без документи, без никакво образование и с нулева полза от тях. Подкрепям позицията на полските власти! Напоследък направо много ги харесвам. Заемат достойна прополска позиция. За разлика от нашите в поза партер.

    Коментиран от #3

  • 3 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мариян":

    Сега 80 % си прав !20 % не си прав защото из тези мигранти има свестни хора ,изучили се и си вжели живота в ръцете!Другите 80 % са инвазия които живеят на европейски гръб от заплатите на трудещите се хора и плащат данъци ,ддс...част от сумата се дава на тях да паразитства и прави бели .Има европейци които са много по зле от мигрант в Европа и недохранване а няма достъп от помощи !това е голям проблем
  • 4 факт

    1 0 Отговор
    Броят на посещенията и интереса не е показател за харесване и единомислие. Стига манипулации и промивки на мозъка! Не искаме мигранти и точка. Това е ненаведена пробългарска позиция. Който е образован, има професия и иска да работи може да дойде в България и без да нарушава държавната граница.
  • 5 Майк Алън Патън

    1 0 Отговор
    ПРОПАГАНДАТА цъфти и вързва !