Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 13:31 1 087 5

Заклеймен от властите филм за бежанците се радва на небивал интерес по кината в Полша

  • власт-
  • правителство-
  • полша-
  • боксофис-
  • зелена граница-
  • агнешка холанд-
  • успех

За втори уикенд "Зелена граница" оглавява полския боксофис

Филмът „Зелена граница“ на режисьорката Агнешка Холанд оглави полския боксофис за втори пореден уикенд въпреки яростните атаки срещу бежанската драма от дясното правителство на страната, съобщава „Скрийн дейли“.

Общият му боксофис сега възлиза на 1,9 милиона долара при 425 000 посещения според дистрибутора „Кино свят“. Постъпленията означават, че той влиза в топ 20 на касовите филми в Полша за 2023 г. още на втората си седмица. Засега „Барби“ е най-печелившият филм на годината с бокс офис от 13,3 милиона долара от премиерата си на 21 юли, пояснява БТА.

„Зелена граница“, който спечели специалната награда на журито на кинофестивала във Венеция, разказва историята на бежанци, благотворителни работници, активисти и граничари, чиито животи се пресичат в студените, блатисти гори между Полша и Беларус. Черно-белият филм показва семейства от Сирия и от Афганистан, подмятани напред-назад през границата от брутални и безразлични към страданията им служители, докато активисти се опитват да ги изведат на безопасно място.

Холанд и филмът се превърнаха във фокуса на поредица от атаки от министри от полското правителство и от президента Дуда. Тъй като миграцията е ключов въпрос преди изборите на 15 октомври, управляващата националистическа партия „Право и справедливост“ изведе филма „Зелена граница“ на Агнешка Холанд в центъра на кампанията си, като осъди представянето на отношението към мигрантите на границата и я обвини, че обижда хората, които защитават страната.

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро от партия „Суверенна Полша” сравни филма с нацистка пропаганда, „представяща поляците като бандити и убийци”. В друго изявление той определи Холанд като сталинистка.

Политическите атаки изглежда не са възпрели публиката. „Поляците гласуваха с краката си“, каза Майк Дауни, един от продуцентите на „Зелена граница“. Да стигнеш до номер едно с този противоречив филм свидетелства за дълбочината на чувствата, които изпитват в Полша по този въпрос.

Следващата премиера на „Зелена граница“ е в Чешката република на 18 октомври, а скоро след това и в Украйна. Ключова прожекция ще се проведе в Европейския парламент в началото на ноември. Филмът ще бъде прожектиран и във Ватикана като част от 27-ия филмов фестивал „Тертио миленио“ (Tertio Millenio) през ноември. Режисьорката Холанд ще получи и специалната фестивална награда „Фуорикампо“ във Ватиканската библиотека на 13 ноември, преди прожекцията в присъствието на висши представители на католическия клир.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    11 2 Отговор
    В България ако някой направи такъв филм,после ще си търси работа като хамалин на Сточна гара
  • 2 Направо бестселър

    13 0 Отговор
    Да бе, точно колкото ние в България всички четем соросоидния писател написал онова убежище там. Сигурно пък в Полша ги лъжат, че тука е бестселър
  • 3 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Аз предлагам на такива писатели да им вземат всичките пари от банката и да се дарят на мигрантите !И задължително да приюти и издържа колкото може мигранти ако трябва и матраци да купи и по пода !Истината е иронична някой си шебе..к некадърен няма идея в главата за какво да пише знае пуска новини гледа политика и не е трудно...Кристиян Клавиер вече изигра тази комедия ,филм на място по темата - À bras ouverts

    Коментиран от #4

  • 4 Мургава мъдонъ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Соваж бейби":

    Сови, не се аби, филма още не е прожектиран в еу парламента!! и ватикана!!! но авторката ще получи наградата на Ватикана!!! А, сега кажи, че миграцията не е "благословена" от светия отец!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мургава мъдонъ":

    Абе хубав въпрос Ватикана колко клошари прибра и нахрани ?Има доста места по манастирите и църкви също нали уж "божи" хора ?