Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 08:44 1 097 0

Джесика Частейн оглавява международен филмов фестивал

  • джесика частейн-
  • филмов фестивал-
  • кинофестивал-
  • маракеш-
  • жури

"За мен е чест да бъда председател на журито на уважавания Международен филмов фестивал в Маракеш, който тази година отбелязва своето двадесето издание.", заяви актрисата

Джесика Частейн оглавява международен филмов фестивал - 1
Снимкa: БГНЕС

Американска актриса и носителка на "Оскар" Джесика Частейн ще оглави журито на Международния филмов фестивал в Маракеш, Мароко, съобщи сп. Variety, цитирано от БТА..

Журито, председателствано от 46-годишната Частейн, ще избере носителя на "Златна звезда" - основната награда на кинопроявата.

Двадесетото юбилейно издание на Международния филмов фестивал в Маракеш ще започне на 24 ноември и ще продължи до 2 декември.

Фестивалът, който създава хиляди работни места на местно ниво и е източник на гордост за мароканския народ, остава на дневен ред след силното земетресение в Мароко през септември.

Водещо културно събитие в страната, кинофестивалът в Маракеш е една от малкото прояви от подобен мащаб, в рамките на която прожекциите и майсторските класове са безплатни и отворени за публиката. Очаква се на фестивала да присъстват много известни режисьори и актьори.

Джесика Частейн по-рано беше на филмовия фестивал във Венеция за представянето на филма "Спомен" на Мишел Франко, въпреки стачката на сценаристите и актьорите в Холивуд, благодарение на временно споразумение с влиятелния профсъюз SAG-AFTRA (Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артисти).

Частейн наследява на поста италианския режисьор Паоло Сорентино.

"За мен е чест да бъда председател на журито на уважавания Международен филмов фестивал в Маракеш, който тази година отбелязва своето двадесето издание. Вълнувам се, че ще се завърна на фестивала, който за последен път посетих през 2011 г. Да ми бъде поверена тази роля, е привилегия за мен и очаквам с нетърпение да отпразнуваме невероятния глобален талант в света на киното", каза Джесика Частейн.

В Маракеш се очаква и друг редовен участник във филмовата проява - режисьорът Мартин Скорсезе.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА