Last news in Fakti

29 Октомври, 2023 08:58 1 413 1

Филмът „Уроците на Блага” спечели престижна награда в Рим

  • уроците на блага-
  • кинофестивал-
  • рим-
  • престижна награда-
  • стефан командарев

Това е поредното признание за режисьора Стефан Командарев и екипа му

Филмът „Уроците на Блага” спечели престижна награда в Рим - 1
Снимка: Национален филмов център

Триумфът на българското кино продължава, а филмът "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев не спира да печели от престижно до по-престижно отличие, влезе и в полезрението на световните кинокритици. За поредната награда съобщи лично Командарев в социалните мрежи, а той се зарадва на призванието отдалеч, докато е в Лос Анджелис, за да представи филма си в първата му прожекция зад океана. В Италия наградата на журито получи сценаристът на продукцията Симеон Венциславов. "Голямата награда на журито на Festa del Cinema di Roma за "Уроците на Блага"! Честито на прекрасните актьори, на великата Ели, на целия страхотен екип!!! Veni, vidi, vici!!!" "Дойдохме, видяхме, победихме!", поздрави колегите си режисьорът Командарев.

Филмът е в селекцията на Европейските филмови награди 2023. През юли творбата на Командарев спечели "Кристален глобус" за най-добър филм и за най-добра женска роля на Ели Скорчева, също и приза на Екуменическото жури на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Преди месец грабна и седем "златни рози" във Варна. "Уроците на Блага" е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм. На 21 декември ще разберем дали филмът влиза в елитния къс списък на номинираните, а в България тръгва по кината на 15 декември, пише още "Фокус". За филма "Уроците на Блага" е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в лентата участват познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов и Герасим Георгиев – Геро. Българо-немската копродуция разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    2 0 Отговор
    Браво!И дано им е харесъл града,в който е сниман филма.