Last news in Fakti

3 Декември, 2023 09:22 1 210 10

Прощаваме се с проф. Ивайло Знеполски

  • ивайло знеполски-
  • професор-
  • поклонение

Опелото ще се състои в столичния храм „Св. Седмочисленици“

Прощаваме се с проф. Ивайло Знеполски - 1
Снимка: БГНЕС

Поклонението пред тленните останки на проф. Ивайло Знеполски е днес . Опелото ще се състои от 12:30 ч. в столичния храм „Св. Седмочисленици“, съобщиха от семейството му.

„Проф. Знеполски беше интелектуалец с европейско значение. Той беше една жива връзка между България и най-видните европейски интелектуалци, с които той общуваше постоянно. Това е негова неоценима заслуга“, каза дипломатът Стефан Тафров. Той посочи контактите на проф. Знеполски с Умберто Еко, за когото не само е писал, но го е познавал лично. „Това е нещо, което трябва да имаме предвид, когато си спомняме за него“, допълни Тафров.

Дипломатът отбеляза, че въпреки блестящия си ум, проф. Знеполски бил много сърдечен, топъл човек с чувство за хумор, обичан от всички. „И бих изтъкнал едно негово дело, което той през последните години извърши - създаването на Институт за изследване на близкото минало, което извърши и върши прекрасна работа за осмисляне на комунистическото минало. Това е негова огромна заслуга към българското общество и към паметта на нацията“, каза още Тафров. „Забележителен човек беше и много ще ми липсва“, каза той.

„Много хора споделиха тъгата си, че ни напусна истински интелектуалец и фин човек. Важно е да помним обаче, че Ивайло Знеполски не само изследваше, пишеше и преподаваше“ каза Райна Гаврилова - историк и антрополог. Тя отбеляза, че проф. Знеполски има много приноси - „от първите значителни реформи в областта на културата (като министър на културата) до превръщането на убогите помещения на бившите общежития на 4-ти километър в приветлив цветен дом на специалност „Културология“ с най-прекрасната културологична библиотека и картини на Греди Асса“.

Тя припомни създаването на Дом на науките за човека и обществото от проф. Знеполски и това, че лично доведе в България Умберто Еко, Юрген Хабермас, Пол Рикьор, Жак Рьовел, Джовани Леви - „списъкът е много дълъг. Грамадна крачка за извеждане на българската наука от провинциализма“, казва Гаврилова, цитирана от БТА.

Създаде българския Институт за изследване на близкото минало и събра около него хора, които написаха и продължават да пишат истинската история на социализма: аргументирано, честно и затова – безмилостно. Мислещите са много, правещите – уви, малко. Скръб е слаба дума да предаде чувството на загуба“, казва още тя.

Проф. Ивайло Знеполски си отиде на 83-годишна възраст. Смъртта му е настъпи в сряда вечерта, около 22:00 часа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    Поклон Мир на Душата му

    Коментиран от #6

  • 2 Емил

    3 7 Отговор
    Комунист ли в бил?

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Бля бля..

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Щом вашата Тафра го фали,ясно къв е..Ти що не четеш първо бе,чукча,ами веднага го раздаваш писател?
  • 4 Й тоя Храненик нс Соца, създал

    2 3 Отговор
    Институт да го Изучава и разследва!!
  • 5 БСП на Бунището

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Завеждащ отдел в Института за Комунистически кадри АОНСУ какъв друг да е бил освен Комунист ??? И точно тези пишат " истината" за комунистическата Руска Окупация на България....

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПП-ДБ на скрап

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "БСП на Бунището":

    А кой ще напише истината за евроатлантическата джендърска окупация на България?
  • 9 Огнян Стамболиев

    1 0 Отговор
    ДА, ИВАЙЛО ЗНЕПОЛСКИ КАТО МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА ИСКАШЕ ДА СЪКРАТИ / УНИЩОЖИ СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА, ЕДИН ЧУДЕСЕН МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР, С ГОЛЯМА ИСТОРИЯ, СЪЗДАДЕН ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1925 ГОДИНА КАТО ПЪРВА ОПЕРА, СЛЕД СТОЛИЧНАТА, КОЯТО СТАВА ДЪРЖАВНА САМО ТРИ ГОДИНИ ПРЕДИ ТОВА, ОСВЕН ТОВА СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА И ДОСЕГА Е ДОМАКИН НА ЕДИНСТВЕНИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ОПЕРЕН ФЕСТИВАЛ У НАС И НА БАЛКАНИТЕ, В СТАРА ЗАГОРА СА ОТКРИТИ СТОТИЦИ ТАЛАНТИ, НАЧЕЛО С НАЙ- ГОЛЯМАТА НИ ПЕВИЦА - АНА ТОМОВА СИНТОВА. ДОБРЕ, ЧЕ НАПРАВИХМЕ ОБЩЕСТВЕН ПРОТЕСТ И ТОЗИ КОМУНИСТ НЕ ПОСМЯ ДА Я ЗАКРИЕ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.