Last news in Fakti

12 Декември, 2023 15:30 2 155 14

През 1980 г. художникът Николай Зиков предсказва падането на Паметника на Съветската армия СНИМКА

  • николай зиков-
  • жудожник-
  • паметник на съветската армия

По това време социализмът и съветският режим в България изглеждат непоклатими

През 1980 г. художникът Николай Зиков предсказва падането на Паметника на Съветската армия СНИМКА - 1
Снимка: Петър Николов

През далечната 1980 година, социализмът и съветският режим в България изглеждат непоклатими, като бронзов паметник на партизани. В този момент обаче, художникът Николай Николов-Зиков рисува картина озаглавена „Gloria Mundi“ (на латински „Световната слава“), изобразяваща каменни стълбища водещи до пропаст, срутени статуи и празни постаменти на паметници. Един от постаментите повтаря на заден план повтаря контурите на построения през 1954 година Паметник на Съветската армия, без скулптурната композиция върху него.

Внушението е очевидно и поредна крачка в битката на автора със соццензурата, започнала през 1976 година с организирането на таен вернисаж, посветен на 1300 годишнината на България; преминал през изобразяването на Салвадор Дали върху картина, участваща на обща художествена изложба в Добрич (тогава Толбухин) през 1977 година; и кулминирал с представянето на платното „Обикновен социализъм“ за участие на международна младежка изложба в София през 1980 година (картината изобразява хора, затворени в каменни ковчези с гравирани серийни номера и червени знамена върху тях). След тази провокация, художникът е привикан от службите и информиран, че никога повече няма да бъде допуснат до изложба. Именно по този повод той рисува картината Gloria Mundi, вдъхновена от латинската сентенция Sic transit gloria mundi, т.е. Така преминава световната слава.

Николай Николов-Зиков е роден през 1946 година в София. Завършва Художествената гимназия и Художествената академия. По време на следването си попада в бохемската среда на „Млечният бар“ и интелектуалния кръг около Владимир Свинтила – писател, литературен критик, публицист, журналист, преводач и политически дисидент, в чието обкръжение израстват някои от емблематичните имена на българската контракултура от 70-те и 80-те години като Христофор Тзавелла, Виктор Пасков, Христо Калчев, Николай Кънчев, Рембранда, Слави Боянов и пр. Естетическата максима на кръга е да твори така, все едно материализмът не съществува – нещо, което неизбежно ще го изправи срещу самия тоталитарен режим.

Въпреки скандала, който предизвиква с картината „Обикновен социализъм“, през 80-те години освен „Gloria mundi“ Николай-Николов-Зиков рисува цял цикъл сюрреалистични творби с откровени политически послания и упорито се опитва да ги вкара в изложби, ю всеки път получавайки отказ. По този начин на бял свят се появяват картините „Жизнено пространство“, „Среща“, „Нов свят“, „Всички Божии хора“, „Отломки“, „Безмълвие“, „Разминаване“, „68-ма“ и „Имаго“, всички посветени на вечната тема за свободата и нейния сблъсък с робството. Първата самостоятелна изложба на Зиков е осъществена едва през 2020 година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    8 18 Отговор
    Няма нищо вечно,не се сърдете,бкп

    Коментиран от #13

  • 2 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    19 9 Отговор
    Само бюста на свети равноапостол Рейгън няма да падне никога, дрогаре евро-атлантиди.

    Коментиран от #14

  • 3 Умирам от смях

    32 10 Отговор
    Този като му гледам картинката е ясно що не са го допускали до изложби. Моите деца рисуват по-хубаво, а са на 7 години.

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    23 7 Отговор
    Пълен алкохолик.
  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    17 8 Отговор
    Е как ще е предрекъл събарянето на Паметника на съветската армия само с един гол постамент? Те всички паметници имат постаменти, които са почти еднакви. В грешка сте! Според мен, той е предрекъл построяването на статуята на Св. София в ц-ра на София.
  • 6 Твоите деца

    9 19 Отговор

    До коментар #3 от "Умирам от смях":

    рисуват с пръсти с това от гърнето си по стените на бараката в Максуда, ясен си, споко!

    Коментиран от #12

  • 7 Соваж бейби

    16 3 Отговор
    Като го гледам какво е рисувал си представям може би пияница преди е нямало скаутски курабиики,бонбонки....само водката или домашна ракия са виновни !Този пич е рисувал стъбища мамооо ::," разбира се че има от къде жилищните комплекси в България са много ,общ работник може да е бил или от среща в панелката е гледал майсторите през терасата.Паметници също много имаше в Бългрия ,Луъвра пасти да яде не може да се мери с нас.Тези пръти и тях не мога да ги забравя този тип се заливаха с бетон да не падне ограничена зона .Забравил е да нарисува пионерчета застанали до паметника като препарирани как ги пазихме да не избягат или се съживи случайно статуята ...Изобщо голямо земетресение и битак е в главата на този наречен човек наречен художник .
  • 8 Гост

    21 5 Отговор
    Има стотици паметници с подобен постамент. Как разбрахте, че е точно на Съветската армия? Или сега е модерно така да се извъртат нещата?
  • 9 незнайко

    7 2 Отговор
    Това са стълбищата на паметниците на МАИТЕ ! тожчно на тях приличат ! Нито езин наш паметник няма такива стълбища пред него .

    Коментиран от #10, #11

  • 10 незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "незнайко":

    Точно ...
  • 11 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "незнайко":

    Не е Мачу Пикчу,„Изгубеният град на инките“ ако имаш в предвид няма нищо общо.Погледни първото стълбище в преден план ,колко криви линии ще кажеш просто изсипана кофа цимент без да заглади майстора с как се казва не си спомням инструмента.После на заден фон пак стълбите какви вълнички ами ако се качваш по тях ще паднеш или на 4 крака пак трудно.В дясна позиция малките стълбищата по скоро наподобява мухлясъли бюфети нещо като мебели на сметището чакащи за рециклиране когато ходим да хвърляме така изглежда.Паметника то даже торс бие на римска колона и пак са му треперили ръцете криви форми.Долу пода е....нямало е материал за гранитогрес или дупките по улиците на България дупка до дупка ?нямам идея ,мога и още ама от мен да мине.
  • 12 Ами това говори

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Твоите деца":

    още по-зле за набедения за художник - след като някой от Максуда рисува по-добре от него;-).
    ПП.Мечешка услуга му стори, ясен си колко ти е багажецът, споко😏.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм":

    ще падне с царь сармат ще ядете боб да припадък