Last news in Fakti

10 Януари, 2014 09:17 12 928 1

Отиде си Гого от "Фамилия Тоника"

  • гого-
  • "тоника"-
  • почина-
  • георги найденов-
  • ева

През последните години певецът се бореше с тежко заболяване

Отиде си Гого от "Фамилия Тоника" - 1
Снимки: БТА

Почина певецът Георги Найденов, по-известен като Гого от "Фамилия Тоника", съобщи бТВ. През последните години той се бореше с трудно за диагностициране заболяване, разрушаващо мускулите му, което го принуди да прибегне до инвалидната количка. В крайна сметка то се оказа лаймска болест с тежки усложнения.

Басът, с чието звучене са свързани най-хубавите песни на групата, е роден през 1949 година в Бургас. Съпругата му Ева от "Тоника" за последно се появи на малкия екран преди два дни - в сряда, за да изпълни с другите си колеги стар хит в предаването на БНТ "Най-хубавите години от нашия живот".      

По този тъжен повод кметът на Бургас Димитър Николов отправя към семейството и приятелите му следните съболезнователни думи:

"Скъпи близки, приятели и почитатели на Гого,

Бургас се раздели с един много скъп за всички нас човек - обичаният от всички Гого.  Загубата е изключително тежка и за мен, като кмет на Община Бургас и като негов приятел. Скърбя заедно с вас, със семейството и хилядите почитатели на един от най-обичаните български изпълнители.  

Гого беше богат човек, защото имаше любовта на публиката.  Знам, че тази любов няма да свърши със смъртта му, защото след него остават незабравимата му усмивка, човечността му, чувството за хумор и всички песни, които изпя.

Скъпи бургазлии,

Когато чуете или запеете "Бургаски вечери", спомняйте си за Гого - наша гордост и любимец на цяла България. Така ще му благодарим за това, че цял живот се раздаваше на своята публика и на приятелите си.

Пред паметта му - дълбок поклон!

Обичаме те, приятелю!"

Творческият път на Гого:

Георги Димитров Найденов – Гого е роден в гр. Бургас на 6 август 1949 година. През целия си живот се занимава изцяло с музика, а творческата му биография е изключително богата. Той пее и свири в оркестър “Тоника” към Културния дом на транспортните работници в Бургас от 1969 г. Георги Димитров Найденов – Гого изпя и едни от най-хубавите песни на легендарната бургаска група „Корали”, тъй като именно от тази формация започна кариерата си на музикант. В група „Корали” се ражда и музикалният символ на Бургас - “Бургаски вечери”/ по музика на композитора Иван Коларов и текст на Иван Ванев/. Неостаряващата и все така обичана песен „Бургаски вечери” от репертоара на „Корали” бе приета и за официален химн на гр. Бургас.

През 1971 г. Гого и съпругата му Ева, заедно с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян, сформират вокалния квартет “Тоника”. След изключителен успех сред публиката и серия спечелени награди от най-престижни фестивали /през 1972 г. – втора награда на фестивала „Тракийска лира”, през 1976 г. - първа награда на фестивала „Златният Орфей” с песента "Ладо ле" по музика на композитора Стефан Димитров, през 1977 г. втора награда на „Златният Орфей” с „Нека да е лято”, 1979 г. – първа награда на фестивала „Бургас и морето”/, през 1980 г. групата е разформирана, а изпълненията им са спрени за излъчване за дълго време.
През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата “Домино”, която също така триумфира на български и чуждестранни фестивали и конкурси. „Домино” печелят през 1985 г. втора награда от конкурса „Кехлибареният славей” в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. „Домино” печели втора награда и на „Златният Орфей”, като имат голям успех и на „Шлагер фестивал” в гр. Дрезден, Германия.

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от групите “Тоника” и “Тоника СВ” създават общата формация “Фамилия Тоника”, която заслужено се радва на голяма популярност. Групата възстановява огромната част от хитовете, създавани за “Тоника”, “Тоника СВ” и “Домино”, но същевременно изпълнява и много нови шлагери, обикнати от всички генерации почитатели на хубавата българска музика.

През 2011 г. Общинският съвет на Бургас удостои изтъкнатия и обичан от няколко поколения българи музикант и певец Георги Найденов – Гого с престижното звание „Почетен гражданин” на Бургас. Високото отличие бе присъдено на Георги Найденов – Гого за изключителните му постижения в музикалното изкуство, както и за приноса му за издигане авторитета на българската култура и на Бургас на национално и международно ниво.

Погребението на Гого ще бъде в неделя. Всеки, който желае, може да се прости с него от 11.00 часа в Ритуалния дом на Гробищен парк - Бургас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Димитров

    3 0 Отговор
    Да му е лека пръста на Гошката !