Last news in Fakti

12 Януари, 2014 14:33 2 368 0

Почина художникът Кольо Карамфилов

  • кольо карамфилов-
  • художник-
  • почина

Творецът лежал в пловдивска болница с усложнения от перитонит

Известният художник Кольо Карамфилов почина днес в пловдивска болница след усложнения от перитонит, съобщи в. "Стандарт". Артистът навърши 50 години в края на 2013.

Един от създателите на пловдивската авангардна група "Ръб" работи в почти всички жанрове на визуалните изкуства – графика, скулптура, пърформанс, инсталации, живопис.

Кольо Карамфилов е съпруг на актрисата Лиза Шопова, дъщерята на големия Наум Шопов.

Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователен адрес до семейството, близките и приятелите на Кольо Карамфилов. „Загубата на големия български творец е тежко изпитание не само за тези, които са се докоснали до неговия талант, но и за света на изкуството. Многобройните му награди и международното признание са израз на значимостта на неговото дело”, изтъква премиерът.

По думите му нестандартният и самобитен стил на Кольо Карамфилов ще продължи да вдъхновява младите български артисти по примера на „Младия Пикасо”, чийто първообраз е един истински гений. „Вярвам, че пътят, който той проправи в различните жанрове на визуалните изкуства, ще намери верни последователи, които ще черпят идеи от неговия творчески свят и ще пазят паметта му жива”, пише министър-председателят.

Във вторник пловдивчани и приятели ще могат да се поклонят за последен път пред таланта и личността на Кольо Карамфилов в Градската художествена галерия, съобщиха за Радио„Фокус”-Пловдив негови близки приятели. Той е починал снощи около 22 часа в Първа хирургия на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив, където е бил приет по спешност, след като е получил кръвоизлив в къщата си в Садово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА