Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 07:47 1 753 8

Тайни клубове, тайни общества, тамплиери, кукери

  • тайни общества-
  • масони-
  • тамплиери-
  • кукери

Общото и различното между тези теми и названия

Ангел КОВАЧЕВ

Какво е общото и какво е различното между тези теми и названия?

Общото е само карнавалът, a различното е, че някои са явни, а другите се крият и се взимат твърде на сериозно като стават опасни за себе си и за обществото!

КАРНАВАЛ

Карнавалът е събитие за разтуха, на което група хора с предварително съгласие дават израз на въображението си като сменят личността си, преобличат се в най-причудливи персонажи или форми, хранят се и пият повече от обикновеното.

Карнавалът произлиза от западно-християнския свят и е свързан с точно определен период от годината. Касае не отделни групи хора, а цялото общество. Карнавал, според някои етимолози означава махане на месото/carnes levare, докато според други касае времето, в което все още може да се яде месо/carne vale. В тази връзка карнавалът се провежда непосредствено преди Великите пости и приключва с първия ден на поста. В тези последни дни тържествата и веселието се изливат по площади, улици от Рио де Жанейро до всички големи европейски столици.

У нас този ден изпълнен с въображение и угощения е Заговезни. Тази година карнавалът в католическия свят приключи на 14 февруари - Пепеляна сряда, докато у нас Сирни заговезни ще са на 17 март, заради разликата от близо месец между православния и католическия Великден.

Според християнската традиция, след карнавала, хората се връщат към ежедневната си работа със смирение и скромна прехрана, в подготовка за посрещане на великия и най-голям празник в годината – Възкресение Христово. Въпреки секуларизацията на съвременното общество, навсякъде по света карнавалът приключва с началото на Великите пости. Въпросът е, че искаме или не, карнавалът има свой строго определен период в годината, съобразно началото на Великия пост.

КУКЕРИ

Карнавали е имало и преди християнството, а днес в България с радост се вълнуваме много повече от възстановките на древноезически култове и обичаи, отколкото от християнските традиции. Ето ги и Кукерите. В древността, в края на зимата, определени избраници на обществото са се обличали възможно най-ужасяващо, за да прогонят тъмните сили, да прогонят зимата и да се отвори място за светлината и пролетта. Кукерите, както карнавалните шествия, се случват в определен период от годината, а не по всяко време или особено преди Коледа.

Въпросът защо някои хора продължават да се преобличат в причудливи одежди по всяко време на годината, трябва да отправим към психиатри и психолози. Сигурни сме, че те имат научен подход и способност да дадат полезен анализ и да предложат подходяща терапия.

Ние обаче ще се ограничим да изложим проблема и да помогнем на заблудените да отворят широко очи и да се пазят докато им е останал здрав разум.

ТАМПЛИЕРИТЕ

Какво са тамплиерите? Хора облечени в мантии с кръстове и препасани в шпаги. Добре дошли са на всеки карнавал и ще бъдат горещо аплодирани и обичани.

В историята на западния католически свят е имало и има различни рицарски монашески ордени, които са имали своя мисия, специфично вдъхновение/харизма за всеки отделен орден. Тъй като са монашески ордени, са дължали своята легитимност на църковната йерархия и за добро или лошо тази същата църковна йерархия е давала начало и край на съществуването им. Католическият рицарски тамплиерски орден е забранен и спира своето съществуване през 1312 г. През средновековието западната църква е благославяла съществуването на много други рицарски формирования, които с хода на историята са изчерпали смисъла на съществуване и отдавна са само част от архивите. Героизмът, човешкото и християнско достойнство на рицарите с основание са подбуждали и подбуждат към уважение и са обект на романтични разкази и повести, но пак ще повторим, че отдавна са престанали да съществуват официално.

Православната традиция не е легитимирала никога рицарски ордени. Давала е и дава отличия за заслуги на благодетели, т.н. архонти, които могат да бъдат възприемани като лични аристократични достойнства дадени официално от православната църква .
Както подчертахме, че рицарството е тясно свързано с католическата църковна йерархия, логично е да обърнем внимание кои са легитимните рицарски ордени според католическата църква днес. Съгласно последния официален документ на покойния папа Бенедикт XVI, католическата църква възприема като легитимни два ордена, от които единият е на древните рицари хоспиталиери. Това е Суверенния Малтийския орден, който съществува без прекъсване близо хиляда години, има международно призната дипломатическа мрежа действаща от векове и работи в хуманитарната сфера публично и видимо сред и заедно с държавни и международни организации и агенции на ООН. Католическата църква освен, че дава легитимност на монасите в Малтийския орден, приема акредитиран извънреден и пълномощен посланик и изпраща кардинал като свои представител в Ордена. Другият легитимен за Ватикана орден е Орденът на Светия гроб, който е оглавяван от кардинал на Католическата църква, но не се ползва със суверенен статус, а роботи в помощ на християнските структури в Светите земи.

Всички останали тамплиерски, всевъзможни малтийски ордени, които са добавили по една буква в името или малък знак към официалния герб на Суверенния орден, сами определят легитимността си и правилата си на съществуване и си приписват всевъзможни тайни и неоснователни връзки с древните ордени. По логиката на техните доводи, могат да изберат и легитимен император на възобновена свещена римска империя, например. Възможно е да извършват значими добри дела, но не е ясно защо си приписват имена и използват знаците и символите на съществуващия Суверенен Малтийски орден или на изчезналите безвъзвратно в историята славни рицарски ордени. Претенцията да се представяш за някого или персонаж от миналото е по-скоро присъщо действие за карнавал, отколкото за сериозно начинание.

Въпросът ни е какво правят сред групите преоблечени и заметнати хора български висши държавници, бизнесмени и популярни личности. Ако бизнесмените имат нужда от признание след като са се видели с малко повече средства, какво правят там популярни личности и известни държавници? Логично е да се досетим, че държавниците ни нямат нужда от тази мимолетна слава, а и едва ли получават облаги от хората с мечове и мантии. Защо им се поставят в услуга, за да легитимират карнавала им и да го издигнат в нещо значимо?

Добре би било тези събития да се концентрират около кукерските тържества и карнавала и тогава никой няма да им търси сметка и да изпада в заблуждение. В някои европейски законодателства, където явно подобни явления са излизали от контрол, се носи наказателна отговорност за носене на титли, които не са признати от държавни или църковни органи. Може би е време и нашите законотворци да сложат ред сред рицарските редове (в повечето славянски езици латинското „орден“ се превежда с „ред“).

ТАЙНИТЕ ОБЩЕСТВА

От неясния докрай статут на рицарските ордени до още по неясния и обвит в тайнственост статут на масонството разликата е твърде малка и деликатна. Може би затова членската маса на едните е членска маса и на другите и изобщо не става ясно кой за какво се бори под слънцето и в дебрите на обвитата в мрак тайнственост. В т.н. тайни общества границите са още по-размити и опасни за обществото. Доказателство за безполезността и дори опасността от подобни тайни общества са наскоро появилите с и ТАЙНИ КЛУБОВЕ на магистрати и прокурори...

Няма нищо по-объркващо и по-опасно от завоалираните в тайнственост общества, които само претендират за влияние, без ясни измерения и насоченост. Поради липсата на прозрачност и на ясни за всички членове правила, масонските ложи и тайни общества се клонират според капризите на своите членове и броят им е неизвестен, плод на личното въображение на най-хитрите. Масонството и тайните ордени и общества са притегателна сила за изкушените да упражняват някакво влияние в сфери, до които нямат публичен достъп.

Не е пресилено да кажем, че и масонството е част от миналото и е отживелица. Масонството е феномен, който е имал своя смисъл на съществуване преди няколко столетия, когато Европа се управлявала от аристокрацията, в която пък достъпът на простосмъртните е бил твърде ограничен.

Смисъл от тайни общества днес граничи наистина с нездравия разум. В съвременния свят всички имат равен достъп до информация и е безумно да се вярва, че някакви подземни индивиди държат истинската информация и влияят върху хода на събитията.

Затова нека пазим хората около нас изпаднали в заблуждение, преди да похарчат средства и време за дипломи и мантии, които се продават евтино във всеки магазин за карнавални принадлежности.

Нека и нашите уважаеми държавници бъдат така любезни да внимават, заради една комична вечеря или обяд, да не легитимират шарлатани съчиняващи историята и съвремието ни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    7 9 Отговор
    Дълбок потрес от атлантутското отношение към древните български обичаи. Не мога да повярвам, че чета това: "Въпросът защо някои хора продължават да се преобличат в причудливи одежди по всяко време на годината, трябва да отправим към психиатри и психолози. Сигурни сме, че те имат научен подход и способност да дадат полезен анализ и да предложат подходяща терапия.

    Ние обаче ще се ограничим да изложим проблема и да помогнем на заблудените да отворят широко очи и да се пазят докато им е останал здрав разум."
  • 2 Истината му е майката

    8 1 Отговор
    Наядени томбаци
  • 3 от дългия бълвоч разбрах само за

    4 2 Отговор
    секти разни и болни мозъци
  • 4 МДАМ

    1 1 Отговор
    Глупости.
  • 5 Демократ

    18 1 Отговор
    Много странно е защо след 1989 г. масони в България станаха цялата ченгеджийница, която държи властта ,парите и контрола над всичко и всички и се окичиха с какви ли не титли. Румен Ралчев, цървулът на Т. Живков, шефът на УБО ,слугинаж в буквален смисъл на думата на ЦК на БКП ,е масон с най-висок ранг? Свинарят Георги Гергов, руският БКП консул мафиот от Пловдив, командва по масонски не само град Пловдив, но и Варна и София. Всички престъпни комуняги са се окичили с масонски титли. Досега какво благотворително и добро дело са извършили с откраднатите от народа пари? Нали виждате как се опорочава всичко,до което се докоснат. Даже се появиха и ченгета тамплиери, а в цял свят отдавна няма тамплиери, но у нас има такива неграмотни цървули. Трагедията е пълна. Целенасочено опорочаване на истинската идея на масонството. Масон значи строител, какво точно строят нашите масони? Сред строителите на съвременна България през 19 и 20 век е имало масони, високо образовани българи, които са дали всичко от себе си ,за да съградят цивилизована България. Тези сегашни прости и необразовани недоразумения рушат и крадат България.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гай Турий

    2 1 Отговор
    Статията е умерено насочена срещу това, което всъщност представлява днешна България, управлявана от потурджийски мозъци. Решили да се цивилизоват по западнал образец и още в зората на еволюцията се пришили към тайните общества. Моментално се пръкнаха разните му масони, ротарианци, тамплиери и други подобия, решавайки под чуждоземна намеса, че в тоя несигурен свят, те трябва да се опират на сигурна тайна мрежа от съмишленици. Както е видно, като запознати с конспирациите, част от хора в бившата ДС станаха членове на тези тайни общества. Мнозина станаха в свои ВУЗове професори, доценти, назначаваха ги за областни управители, някои с помощта на мечове циркаджийски раздават ордени и грамоти за заслуги. Някои дребни членчета ги заличиха, а днес страната гърми отвсякъке, че мафията си имала прокуратура и съд. Ами това е резултата от грешно възприетата и практикувана "демокрация". Лекарството за тая кална баталия е закон за забрана на тайните общества и чуждите НПО-та и строг многогодишен затвор за нарушителите му. Само това ще спаси България от плиткоментални вождове, повярвали си, че те са владетелите на територията, която до 1989 г. беше държава.