Last news in Fakti

19 Март, 2024 10:32 754 3

Ансамбъл "Чинари" закри 25-ото издание на „Кукерландия“ с грандиозен спектакъл (СНИМКИ)

  • чинари-
  • кукерландия-
  • фестивал-
  • кукери-
  • маскарад

Стотици жители и гости на града се хванаха на петредово хоро заедно с танцьорите на ансамбъл „Чинари“

С огнен спектакъл, както подобава за юбилеен фестивал на Сирни Заговезни, тържествено беше закрит 25-ият Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ снощи.

Стотици жители и гости на града се хванаха на петредово хоро заедно с танцьорите на ансамбъл „Чинари“. Преди това ансамбълът, заедно с момичетата от „Булгарина“, музикантите от група „Етнотикс“ и перкусионистите от „Чинари Дръмс“ представиха на сцената до Община Ямбол зрелищно съчетание на магнетичните фолклорни традиции, мистерията на маскарадните игри, харизмата на възрожденската храброст на българина и съвременните илюминативни откровения чрез танца.

Поздравителен адрес до кмета на Община Ямбол Валентин Ревански изпрати и президентът на Република България Румен Радев.

„Вярвам, че всеки, докоснал се до енергията, която фестивалът носи вече 25 години, не остава безразличен към топлото Ви гостоприемство и отдадеността в посока напредъка и просперитета на региона. От създаването си колоритният маскараден празник на Ямбол допринася за съхранението на традициите ни и предаването им от поколение на поколение… Убеден съм, че и занапред Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ ще продължи да показва пред света българските традиции, съхранявайки нашето културно наследство за идните поколения и привличайки все по-широка аудитория.“, се казва в приветствието от държавния глава.

Припомняме, че Ямбол посрещна над 2000 участници в маскарадни групи и стотици гости в дните на „Кукерландия“. На интерес се радваха също първото по рода си ямболско фермерско-занаятчийско изложение местни продукти и занаятчийски изделия, произведени ръчно от ямболски творци, както и богатият базар на занаятчии и скари в Градския парк, където бяха разположени двете сцени за състезателното дефиле и уникалното селище „Кукерово“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 💠🔆♻️

    3 1 Отговор
    Поредното бягство на балканските индианци действителността, “animalistic spirits”, тараведа будизъм по балканско му.
  • 2 Срамота

    5 1 Отговор
    Кукер - ландия? Колко българско!
  • 3 Бегай !

    3 0 Отговор
    Зако просто не са го нарекли "Кукери" или "Бабурци"!?