Last news in Fakti

16 Януари, 2014 12:00 2 040 0

Днес е световният ден на Бийтълс

  • бийтълс-
  • световен ден-
  • чествания-
  • ливърпул

Милиони фенове по цял свят отбелязват днешната дата

Милиони фенове по целия свят днес отбелязват Световния ден на "Бийтълс".

На тази дата през 1957г. отваря врати ливърпулският Cavern Club, в който британската група прави своя дебют пред публика.

През 2001г. ЮНЕСКО обявява датата 16-ти януари за Световен ден на бандата.

Жителите на Ливърпул, който е родният град на легендарната група, приемат много сериозно събитието, каза представител на администрацията на града.

Ето защо в града са насрочени редица събития в чест на "Бийтълс".

Организирани са екскурзионни автобусни обиколки, по време на които феновете ще могат да разгледат забележителностите, свързани с групата. Празненствата в чест на бандата ще продължат в града през цялата година.

"Ние организираме множество събития, посветени на известната група всяка година", каза кметът на Ливърпул пред журналисти.

На 7 февруари ще бъде отбелязана 50-ата годишнина от първия концерт на групата в САЩ, на 10 юли - 50 години от приемането на музикантите в кметството.

Традиционната международна седмица на Бийтълс - от 20 до 26 август, ще събере в Ливърпул феновете на бандата от всички краища на света. В програмата са включени концерти, изложби, екскурзии, аукциони и много др.

Известната английска група е сформирана през 1960 година. В нейния състав влизат Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън, и барабанистът Пийт Бест, който през 1962 г. е заменен от Ринго Стар.

В периода 1962-1970 Бийтълс издават 12 албума, 13 мини-албума и 22 сингъла.

През 2004 година сп. "Ролинг стоун" поставя "Бийтълс" на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена.

Членовете на групата спират съвместната си работа през 1970 г.

Джон Ленън е убит край дома си в Ню Йорк на 8 декември 1980 г., а Джордж Харисън умира от рак на 29 ноември 2001 г. Пол Маккартни и Ринго Стар и днес продължават да творят - пишат музика и изнасят концерти. Двамата музиканти ще участват на 26 януари в Лос Анджелис на церемонията по връчване на наградите "Грами".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА