Last news in Fakti

13 Март, 2024 11:11 3 203 6

За пръв път ще проучват селища, датиращи от тюркско време

  • казахстан-
  • русия-
  • проучвания-
  • тюрки-
  • селища

В експедицията, която ще се проведе на територията на Казахстан, ще участват руски и казахстански специалисти

За пръв път ще проучват селища, датиращи от тюркско време - 1
Снимка: Shutterstock

Руски и казахстански археолози ще проведат експедиция в Павлодарска област на Казахстан през август 2024 г. Учените за първи път ще изследват селища, датиращи от тюркско време, съобщи експерт от научно-образователния център по алтаистика и тюркознание „Голям Алтай“, водещ научен сътрудник на Института по археология им. А. Х. Маргулан от Република Казахстан Иля Мерц.

Експедицията ще се проведе в района Акайн на планинската верига Калмакурган, където година по-рано бяха открити каменни конструкции и, вероятно, места на номади от тюркско време.

„Тази година планираме да проучим допълнително някои от структурите, да извършим пълно отваряне и записване на обекти. Предвижда се също да се извърши работа в по-голям мащаб на подобен съседен паметник, който е получил името „Селището Аккаин-4“. Трябва да се отбележи, че на територията на Казахстан за първи път се изследват селища от тюркско време и се надяваме, че новият полеви сезон ще ни позволи да изясним датирането на селищата“, каза Мерц.

През юли-август 2024 г. е планирана експедиция в Киргизстан заедно с местни специалисти. Тук, в Кочкорската долина, ще се извършват проучвания и пробни разкопки.

"Нашата цел е да идентифицираме тюркски паметници, чиито материали ще ни позволят да разберем практиките на взаимодействие между номадите и местното уседнало население в Централна Азия, механизмите на адаптация на тюркските скотовъдци към ландшафта и традициите на подножието на Тиен Шан. Въз основа на резултатите от експедицията се планира фотограметрия на отделни тюркски скулптури за създаване на електронен каталог с 3D модели“, каза Тишкин.

Разкопките ще се проведат в рамките на проекта на научно-образователния център по алтайски и тюркски изследвания „Голям Алтай“ базиран в Алтайския държавен университет. Центърът представлява международна платформа в областта на изучаването и опазването на историческото и културно наследство на тюркските народи, обединявайки специалисти от Русия и страните от Централна Азия.

"Резултати от експедиции на Изследователския център за алтайски и тюркски изследвания "Голям Алтай" потвърждават общия произход на съвременните тюркоезични народи на Русия и страните от Централна Азия, което ни позволява да оценим тяхното богато културно наследство като общо наследство“, отбеляза ректорът на Алтайския държавен университет Сергей Бочаров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маг

    4 2 Отговор
    В " Джагфар тарихъ " пише , че българите са първата цивилизация , познала металургията ! Съществуват от 15 000 години години , и са цивилизовали много народи , от Азия , до Скандинавия !!! Писанието е толкова неудобно , че някои внушават как е фалшификат , приказка , и подобни !

    Коментиран от #5

  • 2 Не бих се учудил

    0 0 Отговор
    Ако открият и българско селище.

    Коментиран от #3

  • 3 тюрките са с дръпнати очи

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не бих се учудил":

    българите не са
  • 4 Живял съм в района

    0 1 Отговор
    Хората са хубави, без обиди, много по-човечни са от нас. В Чувашия примерно си знаят, че са българи, в последните ни хартиени двулевки приятеля ми Алекс разчиташе своя език, демек прабългарския ;)
  • 5 Оракула от Делфи

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Маг":

    Ако говорим за Волжките, нашите Волжки Българи, си прав , те не са имали желязна Руда , а са копували заготовки от метали, и са прозвеждали невероятни мечеве и саби, които Викингите са ценили много високо и
    са купували в големи количества, това е също потвърдено и от Иб Фадлан,
    така, че оръжието на Викингите е било несъмнено , с най-високо Волжко- Българско качество!
    Българите на Волга , са били в центъра на кръстопътя , на световната търговия по онова време!
    От страх да не ги превземем, Руските слуги на Чингис хан , са съдействали активно срещу
    Българската Държава на Волга , съставена от Българи и Угро финни , да бъде съсипана !
    С помоща на Българоубиеца Дългоруки , това става факт!
    Русите , болно са завиждали на Българите , за всичко Българско на Волга!
    България на Волга е била трън в очите им с Векове!
    И днес българите на Волга , са там и си живеят, но диктатурата на Путин , не пропуска нищо ,
    без да го съсипе!
  • 6 Хаберий

    2 0 Отговор
    Няма тюркски народи, има говорещи на трьок-български език (тракийско-български), или за известно одобрение от азиатските народи, на български-тюрки. Там са обитавали древни български племена, което се отрича от почти всички днешни големи "началници", просто защото не можем да си защитим своето. Било заради неуки еднокнижници, но още повече заради продажници тип тагаревци в историографията ни.