Last news in Fakti

1 Юни, 2024 03:44 1 236 2

Соня Йончева спечели приза „Музикант на годината“ ВИДЕО

  • музика-
  • награди-
  • соня йончева

Милена Добрева бе обявена за „Музикален педагог на годината“

Соня Йончева спечели приза „Музикант на годината“ ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

Соня Йончева е новият носител на приза „Музикант на годината“, предаде БТА. Тя спечели вота на публиката в националната анкета, организирана от предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ по БНР.

Призовете бяха връчени в петък вечерта, в първо студио на БНР, на церемония под патронажа на Министерството на културата (МК).

Името на световноизвестното сопрано беше обявено от Елиянка Михайлова от МК Оперната прима беше възпрепятствана да дойде лично в София за церемонията и благодари за признанието с видеообръщение, в което благодари на слушателите за голямата чест и гласуваното доверие.

„Приемам тази награда като висока оценка и сериозна отговорност, защото е наш дълг, като обществени личности да бъдем пример и вдъхновение за бъдещите поколения. За да имат те потребност от изкуство и да търсят необятните възможности, които то разкрива. БНР е неизменна част от тази кауза години наред. Гласът от ефира на БНР да е винаги на честотите на културата“, каза Соня Йончева.

Близо седем хиляди реални гласа бяха подадени в 33-ото издание на „Музикант на годината“ (2023). Слушателите избраха своите фаворити в пет категории сред финалистите, определени от професионално жури, според новия регламент на допитването.

Детският хор на БНР спечели приза в категория „Ансамбъл на годината 2023“. Димитър Димитров, член на УС на БНР, връчи наградата на маестра Венеция Караманова, която благодари на БНР, че разпространява българската музика и хорово изкуство.

„В света на музиката“ на Плевенската филхармония получи наградата „Музикален проект на годината“. Зефира Вълкова връчи приза на Веско Ешкенази, Вероника Тодорова, Георги Милтиядов и Любомир Дяковски.

Милена Добрева бе обявена за „Музикален педагог на годината“ – за работата си като преподавател и хоров диригент в Бургас. Наградата връчи проф. Сава Димитров, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и член на обществения съвет на БНР.

Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория „Млад музикант на годината“. Наградата беше връчена от Стоян Караиванов („Музикант на годината“, 2022).

Цигуларката Олга Дойкова, десетокласничка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, стана осмият лауреат на наградата „Олга Камбурова“ – в подкрепа на млад талант, която се определя от екипа на предаването „Алегро виваче“. Наградата беше връчена от Веско Ешкенази.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да попитам

    1 3 Отговор
    И на какъв инструмент свири тази хубавица?

    Коментиран от #2

  • 2 Свирджия

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "да попитам":

    На кавал