30 Август, 2024 05:19 1 173 3

Откриха празниците на „Аполония“ в Созопол

  • аполония-
  • изкуство-
  • култура-
  • празници-
  • созопол

Официалното им начало бе поставено от Симфоничния оркестър на БНР

Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол бяха официално открити снощи, предаде БТА.

"В моето съзнание „Аполония“ е едно пътешествие, което със своята непреходност е осмислило творческия пламък на стотици творци. Сцените на „Аполония“ са давали поле за изява на много художници, артисти, режисьори, певци, които от своя страна са се отблагодарявали с най-доброто от своето творчество. 40-годишната история на фестивала е изпълнена с множество перипетии и наситена с много емоции. Дори бих казал драматизъм", каза кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.

„Магията на „Аполония“ е безспорна. Приносът на фестивала към културния живот на Созопол и към България също е безспорен. Симбиозата между „Аполония“ и града Созопол също е безспорна“, добави кметът на Созопол.

„Не съм предполагал, че ще доживея тази 40-годишнина и радостта ми е безкрайна“, каза основателят на Празниците на изкуствата „Аполония“ проф. Димо Димов. По думите му изкуството е това, което е водило хората в историята на Созопол.

40 години в Созопол мисля, че правим чудеса. Това го казвам, защото истински вярвам, че вие го усещате със сърцето си. Тези 40 години бяха много вълнуващи, прекрасни. А тази година сме направили една изумителна програма, която е мислена в детайли, каза изпълнителният директор на фондацията за изкуство „Аполония“ Маргарита Димитрова. Тя отбеляза, че в рамките на фестивала тази година ще бъдат представени над десет театрални представления, над 20 концерта, 19 литературни представяния, някои от които премиери, и пет изложби.

Димитрова посочи, че от 25 години насам се връчва почетната награда „Аполон Токсофорос“. Тази година тя отива в Българската телеграфна агенция, обяви тя. „Вие сте нашият най-верен медиен партньор вече 40 години“, каза тя на генералния директор на БТА Кирил Вълчев, връчвайки му статуетката.

„За 25 години, откакто е учредена наградата на Празниците на изкуствата „Аполония“, „Аполон Токсофорос“ („носещият лък“) са получили много забележителни личности, чийто лък е талантът в различни изкуства. Това най-често са били индивидуални артисти, но е имало и колективни носители - по двама артисти, музикални групи, продуцентска къща, градът домакин на фестивала Созопол. На 25-тата година от учредяването на наградата, обаче, за първи път я получава държавна институция, в която в момента работят повече от 300 души, а през 40-годишната история на „Аполония“ през нея са минали хиляди - пример на силата на натрупванията, които винаги водят до напредък във всяка сфера на живота, какъвто пример са и четирите десетилетия на самата „Аполония“, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев от сцената на „Аполония“.

Той отбеляза, че в амфитеатъра в Созопол присъства и един от символите на връзката между „Аполония“ и БТА, който работи за популяризирането на фестивала от първата му година - Панайот Денев, който е бил и генерален директор на агенцията. Утре заедно ще представят на „Аполония“ новата книга на БТА с новини от архивите през 125-те години след създаването ѝ. Кирил Вълчев каза, че в рамките на фестивала ще бъдат представени и всички броеве на списание „ЛИК“ от миналата година досега.

Никак не е случайно, че Созопол всяка година, вече в продължение на четири десетилетия, успява да събере на едно място най-доброто, смея да кажа, от българската култура и изкуство. Това каза президентът Румен Радев на откриването на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол.

Защото точно тук - край морския бряг, където си дават среща великолепието на природата, свободата на духа, невероятното наследство на хилядолетна цивилизация, всяка година с много любов и амбиция се добавят нови, мога да кажа, вдъхновяващи страници в културните хроники на България, добави държавният глава.

И затова днес едва ли бихме могли да си представим Созопол без "Аполония" и съответно "Аполония" без созополските сцени и зали и, разбира се, без тази чудесна, разнообразна и сърдечна публика, посочи Румен Радев. По думите му, ако погледнем това многообразие, този пъстър свят на музиката, литературата, киното, театъра, визуалните изкуства - всичко това превръща "Аполония" в един от най-значимите и разнообразни културни празници в България.

„С дълбока признателност се обръщам към Маргарита Димитрова и проф. Димо Димов, които основаха тази невероятна културна проява. Благодаря на кмета на Созопол Тихомир Янакиев и общинското ръководство, както и на всички партньори на форума на културата, които ни дават възможност да съпреживеем това събитие“, каза още президентът и добави, че благодарение на техните енергия, професионализъм и всеотдайност „Аполония“ продължава своята мисия да бъде пресечната точка на традициите и новите постижения на настоящето и бъдещето, да бъде формула на утвърденото и на прохождащото българско творчество.

Радев посочи, че преди събитието е бил запитан кога ще се излезе от политическата криза. „Наивно е да си мислим, че ще излезем от тази криза, когато една партия ще вземе съкрушителен превес над всички останали, или когато дочакаме някоя чудодейна сглобка“, коментира той. Според него решението е обединение около здравите ценности. „Хората на културата и на изкуствата съграждат ценностната система на обществото и развиват нашия вестибуларен апарат. Да преценяваме кое е горе и кое долу в общественото пространство, кое е добро и зло, кое ни тласка към Европейска България и кое ни дърпа назад“, каза още президентът Радев.

След речта си държавният глава връчи на организаторите плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ по случай 40-годишнината от създаването на Празниците на изкуствата „Аполония“ за последователните усилия и съхранението на родната традиции в изкуствата и значимия принос на инициативата към развитието и обогатяването на българската култура.

Официалното начало на Празниците на изкуствата „Аполония“ бе поставено от Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски и солист Светлина Стоянова. В амфитеатър „Аполония“ прозвучаха произведения на Джоакино Росини, Волфганг Амадеус Моцарт, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Шарл Гуно, Жорж Бизе, Йохан Щраус син.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванчо

    1 0 Отговор
    Голема работа Аполония!!!! 200 човека го правят 200 го гледат !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Алкохолония

    2 0 Отговор
    Тоя па „Магията на „Аполония“ е безспорна. Приносът на фестивала към културния живот на Созопол и към България също е безспорен. Симбиозата между „Аполония“ и града Созопол също е безспорна“, добави кметът на Созопол - в едно изречение три пъти думата безспорен. Дали е тъъп или да?
    Алкохолонията е място за напиване на превтасали софийски ентелектуалци.