15 Април, 2014 07:00 12 018 0

10 скандални филма на религиозна тематика

  • филми-
  • религия-
  • кино

Ной не е първата продукция, предизвикала противоречия сред вярващите и клира

Страстната седмица започна, а това е добър повод за Холивуд да извади няколко заглавия на религиозна тематика. Религиозните филми обаче почти винаги са съпътствани със скандали и неодобрение, като често църковните деятели не приемат художествените трансформации на библейските истории. По този случай от Си Ен Ен са изготвили списък с 10 филма на библейска тематика, чието излъчване по кината е било съпроводено с непрестанни скандали между обществото, църквата и кинотворците.

"Ной"

Филмът е екранизация на библейския мит за Ной, който заедно със семейството си оцелява от великия потоп, след като получава закрилата на Бог. Лентата бе приета добре от зрителите християни, но още преди излизането по кината бе забранена в няколко страни от Близкия Изток заради противоречието с учението на исляма за това каква трябва да е ролята на един пророк. Въпреки всичко филмът се очертава като един от суперхитовете на тази пролет.

"Животът на Брайън"

Актьорите от „Монти Пайтън“ създадоха тази комедия, която представлява пародия на християнската религия като цяло, както и на еврейската история. Лентата си навлече гнева на редица религиозни функционери, обвиняващи нейните създатели в богохулство. Филмът бе забранен в някои части от Великобритания, както и в други страни, където не бе излъчван в продължение на десетилетие. В крайна сметка британските комици не се посвениха да използват скандалите около филма с рекламна цел, превръщайки го в една от най-успешните комедии на всички времена.

"Страстите Христови"

Творението на Мел Гибсън се превърна в най-успешната продукция по библейски сюжет в историята на киното. Филмът проследява последните 12 часа от живота на Исус Христос. Много представители на католическата църква обаче тотално го отхвърлиха заради изключително бруталните и натуралистични сцени, съдържащи се в него. Самият Гибсън си призна, че за заснемането на лентата е използвал и материали, произлизащи не от Библията. Така срещу него се появиха и критики, че оправдава бруталността във филма си с източници, непроизтичащи от Новия завет.

"Божият син"

Филмът бе един от успешните през тази година, но излъчването му не мина без спорове. Много хора осъдиха сериозната визуална прилика между актьора, който изпълнява ролята на Сатаната, и американския президент Барак Обама. Това принуди създателите на лентата дори да отрежат някои части от нея, за да избегнат политически скандал. Църковни дейци пък се оплакаха от това, че актьорът, изпълняващ ролята на Исус Христос, е твърде привлекателен. Според тях това отмествало вниманието от религиозното послание нa продукцията.

"Исус Христос суперзвезда"

Филмът се базира на едноименната рок опера на Андрю Лойд Уебър. Той бързо бе осъден от еврейски групи за антисемитски послания, вмъкнати в него. Те не бяха доволни от фокусирането върху участието на евреите в убийството на Христос. Католиците и протестантите пък бяха разстроени заради комерсиализирането на образа на Исус, както и заради сексуалните препратки в лентата.

"Историята на Рождество"

Историята за раждането на Христос изглежда доста невинна и дори семейна. Дребната подробност, че Дева Мария е изобразена като бременна тийнейджърка, обаче не остана незабелязана. Главната роля се изпълнява от 16-годишната Кейша Касъл Хюз. Представители на религиозни движения бяха потресени, разбирайки, че по време на снимките актрисата всъщност е забременяла наистина от своя приятел, с когото не са сключили брак. Това съществено я отдалечи от образа на най-чистата жена в историята.

"Мантията"

Лентата излиза през 1953 г., а в нея блести звездата на Ричард Бъртън. Филмът получава два "Оскар"-а и е първата продукция по библейски сюжет, която впоследствие получава продължение. Вярващите обаче са страшно недоволни от твърде художествената интерпретация на Новия завет. Продукцията разказва историята на измислен римски центурион, командващ гарнизона, който разпъва на кръст Исус Христос. Макар филмът да има вдъхновяващо религиозно послание и да си служи с исторически факти, критиците не могат да му простят, че е изопачил библейския сюжет.

"Последното изкушение на Христос"

Филмовата адаптация на Мартин Скорсезе по романа на Никос Казанзакис буквално взриви света. Тя представя една по-нестандартна картина на живота на Христос. Зрителите го виждат като човек от плът и кръв, изкушен от земните сладости. Освен това в лентата има множество послания срещу църквата и религията като цяло, което вбесява християнските фундаменталисти. Религиозни организации инспирират протести срещу разпространението на филма и той бива забранен в редица държави.

Цар Давид

Филмът от 1985 г. разказва за живота на основния персонаж от Стария завет цал Давид. Принципно в нея няма нищо отрицателно, освен едно: в главната роля е Ричард Гиър. Актьорът е нашумял преди това с изпълнението си в „Американски жиголо“ и е смятан за секс символ на Холивуд. Критиците не могат да приемат факта, че в основния образ в религиозен филм се превъплъщава човек, известен с провокативните си роли и изкусителен външен вид. В крайна сметка продукцията се увенчава с успех, а Гиър е аплодиран за играта си.

 

 

"Принцът на Египет"

Анимационната екранизация за живота на Моисей се превърна в абсолютен хит и дори спечели един „Оскар“. Много ислямисти обаче приеха лентата като религиозна обида, тъй като смятат Моисей за ислямски пророк, а подобно илюстриране на неговия живот е табу според техните традиции. Филмът бе забранен на Малдивите и в Малайзия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА