Last news in Fakti

24 Април, 2014 17:40 1 905 0

Оперетната прима Донка Шишманова се завръща на сцената

  • донка шишманова-
  • оперетата-
  • музикалния театър-
  • юбилей-
  • "царицата на чардаша"

Именитото сопрано ще пее на юбилея си с новите звезди на Музикалния театър

Оперетната прима Донка Шишманова се завръща на сцената - 1
Донка Шишманова

Красива, талантлива, шармантна, блестяща, неповторима - това са думите, с които десетилетия наред почитателите на оперетното изкуство у нас определят една от примите на Музикалния театър Донка Шишманова. Такава ще я видим и на 9 май, когато тя отново ще излезе на сцената на любимия си театър в образа на Цецилия в „Царицата на чардаша“ на Имре Калман.

Поводът е специален, защото с този спектакъл колективите и ръководството на Музикалния театър и публиката ще кажат „Честит рожден ден!“ на голямата прима, която през тази година отпразнува своята поредна кръгла годишнина.

Репетициите за големия музикален празник вече са в ход, а вълнението от предстоящата среща с публиката е голямо.

Партньори на сцената на голямата Донка Шишманова ще бъдат Валентина Корчакова, Марио Николов, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Христо Сарафов, Румен Григоров, Драгомир Стойков, Емил Митрополитски и Александър Василев. На диригентския пулт ще бъде маестро Юли Дамянов.

Донка Шишманова е завършила Музикалната академия, след което работи четири сезона във Варненската народна опера. С гласовите си и вокални качества, с артистичността си и яркото сценично присъствие, с изключителната си музикалност и тънка чувственост тя веднага очарова публиката, както и постановъчните екипи, работещи в операта. Емблематични за нея от този период са ролите на Мими и Мюзета от „Бохеми”, Микаела от „Кармен”, Виолета от „Травиата”, Сафи от „Цигански барон“, Албена...

От 1963 г. Донка Шишманова е артист-солист на Държавен музикален театър „Стефан Македонски” в София. Тук тя успява да разгърне целия си потенциал, изпълнявайки десетилетия наред всички централни сопранови партии в класическите оперети и е сред най-обичаните и популярни солистки на театъра. Репертоарът й включва Елена от „Хубавата Елена“, „Орфей в ада“, Булота от „Рицарят Синята брада“, Жустина от „Жустина Фавар“ на Офенбах, Хана Главари от „Веселата вдовица“, Лиза от „Страната на усмивките“ на Лехар, Розалинда от „Прилепът“, Графинята Цедлау от „Виенска кръв“,  Мирабела в „Цигански барон“ на Йохан Щраус, Марица от „Графиня Марица“, Силва Вареску и Цецилия от „Царицата на чардаша“ на Калман, Сузана от „Целомъдрената Сузана“ на Жан Жилберт, Беатриче в  „Бокачо“ на Супе, мисис Хигинс в „Моята прекрасна Лейди“ на Лоу и още много други.

Именитото сопрано гастролира на редица световни сцени в Гърция, Русия, Румъния, Чехия, Китай, Германия и всички оперни театри в България. Донка Шишманова е участвала и в два игрални филма - „Черните лебеди” и „ Юлия Вревска”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА