Last news in Fakti

25 Април, 2014 17:07 1 660 0

Греди Асса рисува пустинята на душата

  • греди асса-
  • изложба-
  • сгхг-
  • "през пустинята"-
  • художник

Известният художник открива изложба в СГХГ

Греди Асса ще покаже на 29 април в Софийската градска художествена галерия 49 голямоформатни платна, рисувани в периода 2010-2014 година, съобщиха от АртПрайс. Произведенията, включени в изложбата, която може да се види до 25 май, са разнообразни в жанрово отношение - има портрети, в които героите ловко се изплъзват от възможността за анализ; рисунки, в които художникът жонглира с опорните точки на човешката фигура, но повечето са живописни творби, бликнали от видения, спомени за преживени мигове, асоциации за места или събития.

Изложбата носи наименованието “През пустинята”, а самият Греди Асса споделя за нея: „Пустинята - едно скрито дихание, едно място с безброй опасности, но и с безмерна естетика, захранваща ме като художник, като откривател на неочаквана красота… Тя тръгва от пясъчните навявания, избутва и малкото голи скали, напомня лунната повърхност, близка и разнолика. Ивиците й, като конвулсии на душата, са със стаено чувство за безтегловност. Събрала за компания безброй пясъчни дюни, сякаш полегнали нимфи - питам се дали съществувам?..."

И още: "Усещам неземна тишина сред купища от пясък и това създава у мен чувство за неизвестност и безвъзвратност. Самота и дехидратация на въображението… Кара ме да се чувствам песъчинка, една от многото, но песъчинка със свой вътрешен свят - свят, изпълнен със свобода, надежда, вдъхновение… И дори да изпитвам понякога чувството, че не съществувам отвъд нея, съзирам надежда, че съм успял да осъществя това мислено пътуване през пустинята, че моментната ми меланхолия е напълно изчезнала, че може би температурната инверсия ме е накарала да се надявам, че и утре ще посрещна с изненада видяното… Какво ми остава? Да повървя…“.

Греди Хаим Асса е роден на 29 януари 1954 г. в Плевен. През 1981 г. завършва  стенопис във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ в класа на проф. Никола Гелов. Понастоящем е професор и ръководител на катедра „Мода“ в НХА, а в периода 2000-2004 г. е заместник ректор.

През 1986-1987 г. Греди Асса, Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и изкуствоведът Филип Зидаров основават групата за авангардно изкуство „Градът“. Заедно правят редица изложби, а през 1989 г. основават своя едноименна галерия, която е и първата българска частна галерия, управлявана от художници.

Галерията организира първата изложба в София на плакати на Христо Явашев-Кристо и на Харалампи Орошаков. След разпадането на група „Градът“ Греди Асса се съсредоточава основно върху живописта.

Твори в областта на пейзажа, голото тяло, абстрактната живопис. Предпочитани техники са акварел, туш и маслени бои. Характерни за стила му са интензивността на цвета и енергията на контраста. Греди Асса има над 80 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негови произведения са притежание на много галерии и частни колекционери в България и по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА