Last news in Fakti

28 Април, 2014 21:26 4 423 1

Иван Газдов илюстрира детска книжка за професиите

  • професии-
  • детска книжка-
  • "азбучни професии"-
  • издателска къща "мирфея"-
  • иван газдов-
  • милена бойкова-
  • рисунки-
  • стихове

Малчуганите опознават труда чрез мелодични стихове и занимателни рисунки, които могат и да оцветяват

Професии има различни - обикновени и нетипични. Знай, внимателно избирай, но да си щастлив не спирай!

Това римувано авторско послание е част от новата книга за буквите, с която издателска къща "Мирфея" дава път на поредното си заглавие, част от спечелен по ОП „Развитие на човешките ресурси“ проект "Издаване на детски книги". Какво ще работи детето, когато порасне голямо? Каква професия ще избере? Дали ще е писател, адвокат или пък капитан? Дали ще е художник или ще кръстосва синьото море? "Азбучни професии" излиза точно преди Деня на труда и дава интересни варианти за бъдещите занимания на малките читатели и важните качества за тях. Децата опознават професиите чрез мелодични стихове и занимателни рисунки, които могат и да оцветяват. Така развиват и своята креативност, като сами досътворяват изданието.

Тази втора книжка от поредицата "Буквите" на "Мирфея" представя българската азбука по оригинален и познавателен начин - всяка буква е начало на името на професия. Какво правят актьорите, зъболекарите, градинарите, икономистите, машинистите, цигуларите, учените...? Това разкриват стиховете, написани от Милена Бойкова М.-Терзийска, и илюстрациите, нарисувани от известния художник проф. Иван Газдов.

Милена Бойкова М.-Терзийска завършва "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Като студентка започва да отразява арт събития за в. "Демокрация" и остава 6 г. в културния отдел на ежедневника. Работи в седмичника "Кеш", туристическо и авто списание, сътрудничи на медии като "Мениджър", "Мода" и др. Във в. "Новинар" работи 3 г., последната от които е завеждащ отдел "Култура". Като редактор подготвя броеве на сп. "9 месеца". Печели журналистически награди на галерии "Витоша" и "Леседра", приз от Националния конкурс за детска поезия "Стоян Дринов", Панагюрище. След близо 15 г. журналистически опит Милена подготвя концепция за детски издания в стихове. Римуваните й творби са на различни теми - приказки с поука, образователни гатанки, азбучни произведения. "Искам да провокирам в децата мисъл и фантазия, да разширят кръгозора си със знание под форма на игра", казва Милена Терзийска, решена като автор и издател да отвори нови хоризонти за младия читател.

Проф. д-р Иван Газдов е бивш ректор на НХА и дългогодишен преподавател по Плакат. Като график дизайнер е разработил десетки запазени марки и шрифтове. Автор е на над 200 карикатури в периодичния печат, илюстрации и оформление на повече от 100 книги. Създател е на личния творчески почерк ГРАФИКАТУРА и основоположник на школата на АВТОРСКИЯ ПЛАКАТ у нас. "Български пощи" издават пощенски марки с неговата серия "Игра на силуети" по повод Международната година на плаката от името на България. Има десетки изложби и 36 награди от престижни конкурси и форуми. А сега е и илюстратор на стиховете в детската книга "Азбучни професии", издадена от "Мирфея".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Да си смени фамилията,че навява лоши спомени за един друг Газдов от Белене!