30 Април, 2014 12:35 5 586 0

Авангардистът Венци Занков разпродава творби с автограф на символични цени

  • изложба-
  • венци занков-
  • "о, щастливи дни"-
  • награда-
  • железен орден-
  • галерия "райко алексиев"

Наградата Железен орден на името на художника тази година ще има двама лауреати

Авангардистът Венци Занков разпродава творби с автограф на символични цени - 1
Скулптурата "Пазачът на ада" посреща посетителите на изложбата

За пети пореден път и тази година на 1 май от 18.00 ч. в галерия „Райко Алексиев” на ул. „Раковски” 125 на официална церемония ще бъде връчен традиционният Железен орден за съвременно изкуство на името на авангардиста Венцислав Занков. Новото през 2014 г. е, че ордените ще бъдат два – това се случва за първи път.

Занков категорично отказа да разкрие имената на отличените, но близки до художника споделиха, че вероятно единият от наградените тази година има юбилей, а другият е от женски пол. Церемонията по награждаването съвпада с рождения ден на провокативния художник Венци Занков, както и с финисажа (тържественото закриване) на превърналата се в мега успешна негова изложба „О, щастливи дни!”.

Въпреки че упорито бяга от комерсиалното, изложбата пожъна такъв успех, че авторът вече се раздели с неоновия надпис от нея, а настойчиви почитатели го убедиха да пусне лимитирана серия висококачествени репродукции формат А3 на картините от изложбата "О, щастливи дни". На 1 май само най-бързите ще имат шанс да се сдобият с надписаните и подписани от Занков творби на символични цени - жест към онези, които не могат да отделят големи средства за изкуство.

На коментара на арт критици, че Венци Занков влиза в историята на изкуството поне по три направления - пърформансите, новите медии (видео, интернет) и поп арта, художникът отговаря с доза самоирония: „Скромно, но истински. На мен поне не ми се налага да се крия като автора на фонтана на „Витошка!”. И уточнява, че изложбата „О, щастливи дни” е може би единственото културно събитие, което НЕ подкрепя София за Европейска столица на културата.

Смисълът на ордена е да посочва хора и дейности в областта на съвременното изкуство и култура, които изпълват със смисъл, енергия и значение маргинализирани области от днешното изкуство и култура, като едновременно с това надскачат регионалните разбирания и клишета по отношение на актуални артистични, кураторски и концептуални практики.

За поредното връчване на ордена вниманието е насочено към индивидуални качества и практики, засягащи както удържането и запазването на независимо пространство за съвременно изкуство, така и адекватност и актуалност в артистичната реакция спрямо случващото се през последната година в социалното пространство.

Носители на отличието от основаването му са:

2010 – първи кавалер на ордена става Веселина Сариева, успешно развила проекта за Нощта на галериите и музеите в Пловдив, както и с кураторската си и публична дейност в областта на съвременното изкуство;

2011 – д-р Галентин Гатев, който в годините на прехода осъществява мащабни арт проекти „Другият аромат” , „Колоритът задължителен”, „Corpus Alienum”, „Скрита триизмерност”, „Вагон за особено внимание”, „В защита на твърдия материал” , „Движение с черна кутия”, „Двигатели с регионално предназначение” - изложби, артистични дейности и акции, с които авторът изпробва как да се мисли немислимото в осъзнаване на съвременните реалности.

2012 – орденът е даден посмъртно на Руен Руенов за неговата критическа, кураторска и организационна дейност, свързани с разбирането и промотирането на съвременни форми в изкуството като акцията, пърформанса, хепънинга и инсталацията.

2013 – Иво Димчев за изключителен световен принос към съвременните пърформативни практики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА