Last news in Fakti

13 Май, 2014 16:38 1 264 0

9 български града се включват в Нощта на литературата

  • нощ на литературата-
  • европейски-
  • четат

Известни личности ще четат публично части от творби на модерни европейски автори

Утре България за трети път ще отбележи Нощта на литературата. В ежегодния общоевропейски проект този път ще се включат 9 български града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе. Събитието е инициирано от Чешкия център в София, организатори са EUNIC България, Руски културно-информационен център, Културен информационен център на Република Македония, Представителството на Европейската комисия в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“ с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на БНР и „Аз чета“.

В София от 18 до 21.30 часа ще има 11 читателски "гнезда", съсредоточени около парка „Заимов“ – The Fridge, Столичен куклен театър – салон "Я. Сакъзов", Театър „София“, ресторант "Канаал", Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, ресторант „Славяни“, галерия „Васка Емануилова“, ресторант „Преди 10“, галерия „Сезони“, МГТ „Зад Канала“ и Плюс това.

Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори, както и част от произведението, спечелило наградата на детския конкурс „Бисерче вълшебно“, организиран от фондация „Детски книги“. 

За събитието ще има издадени специални брошури, в които всеки ще може да получи печат от отделните читателски гнезда. Събралият поне пет печата ще има възможност да се включи в томбола в края на вечерта в  Столичен куклен театър – салон "Янко Сакъзов".

Нощ на литературата е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Целта е представяне на преводна съвременна европейска  литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори.

На 14 май едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения от произведения на европейски писатели. Чете се в нетрадиционни градски пространства от известни актьори или публични личности, като във всяко „гнездо“ се представя по един отделен откъс на всеки половин час. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките на само една нощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА