Last news in Fakti

10 Юни, 2014 15:37 1 151 0

Учени спасяват единствения автопортрет на Леонардо

  • автопортрет-
  • леонардо да винчи-
  • леонардо-
  • гъбички-
  • избеляване

Прогресивното избеляване и обезцветяване се дължи на гъбички поради съхраняване във влажно затворено помещение

Чрез нов метод на реставрация учените се опитват да спасят от прогресивно избеляване единствения автопортрет на Леонардо да Винчи, съобщиха от АртПрайс. Портретът на възрастен мъж с дълга коса и брада е нарисуван с червена креда върху хартия в началото на ХVІ век. Хартията, на която е нарисуван автопортретът, съдържа нишки от лен, памук и коноп. Рисунката е малка - размерите й са 33,5 на 21,6 см.

Творбата е придобита от крал Карло Алберто Савойски през 1839 г. Тя е съхранявана добре в Кралската библиотека почти 100 години. През 1929 г. обаче е поставена в рамка и закачена на стена. Така е изложена на слънчева светлина. Лошите условия на съхранение са довели до пожълтяване на платното.

От 1998 г. творбата се съхранява при контролирани услови, като публиката няма достъп до нея. Учените от италианския Национален изследователски съвет са получили възможност да изследват портрета едва през 2012 г. Според специалистите платното страда от това, което в света на реставрацията е известно като foxing - обобщаващ термин за появата на петна и обезцветяване, предизвикано от гъбички. Резултатите показват, че силното пожълтяване се е появило от съхраняването във влажно затворено помещение.

Към настоящия момент реставратори от Италия и Полша се опитват да определят нивото на хромофорите в целулозата. Това са съединенията, които поглъщат светлина, предимно синя и виолетова, а отразяват червеникавата и жълтата. Така документите пожълтяват. Учените са измерили отразената и погълната светлина при различни дължини на вълните, съответстващи на различните цветове и са ги сравнили със стойности от съвременна и древна хартия, състарена при различни условия.

Концентрацията на хромофори в хартията определя скоростта на нейното разграждане. Очаква се учените да направят още един анализ, за да проверят дали състоянието на портрета продължава да се влошава или се е стабилизирало заради по-добрите условия.  

Адриано Конте, изследовател от университета в Рим, казва: “Периодичното повтаряне на нашия подход е от основно значение за установяване на степента на образуване на хромофори в автопортрета на Леонардо. Нашият подход може да послужи като ценен инструмент за запазването на това безценно произведение на изкуството”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА