Дюнерът разпали протести в ЕС, Турция иска защита на класическия дюнер

23 Септември, 2025 18:29 2 642 26

  • дюнер-
  • дюнер кебап-
  • турция-
  • европейски съюз-
  • ес-
  • защита-
  • храна

Турция иска ЕС да защити рецептата за дюнера с телешко, ориз, домати и люто

Дюнерът разпали протести в ЕС, Турция иска защита на класическия дюнер - 1
Снимки: Shutterstock

Гастрономически спор разтърси Европа, след като Турция официално поиска от Европейската комисия да ѝ бъдат признати изключителни права върху приготвянето на дюнер кебап. Искането цели популярното ястие да получи статут на „защитен традиционен специалитет“, което би наложило строго определена рецепта и метод на приготвяне.

Турските производители настояват дюнерът да се прави само от телешко месо от животни над 16-месечна възраст, мариновано със специфични подправки, с ограничено количество сол и нарязано с дълги ножове вместо електрически резачки. В питата според турския стандарт трябва да присъстват единствено месо, ориз, домати и люти чушки.

Дюнерът разпали протести в ЕС, Турция иска защита на класическия дюнер

Подобно ограничение предизвика остра реакция в Германия и Австрия, където дюнерът е сред най-популярните улични храни. В Германия например годишно се продават около два милиарда порции, а според браншовата асоциация въвеждането на турската рецепта би означавало край на близо 95 процента от предлаганите в страната варианти. Причината е, че германските дюнери традиционно включват зелена салата, зеле, лук, млечни сосове с чесън и често различни комбинации от месо.

В Австрия реакцията също беше критична, тъй като местните ресторанти адаптират ястието според вкусовете на потребителите и често използват разнообразие от сосове и добавки. Според представители на Европейската комисия, официалното решение ще отнеме време, но вероятността искането на Турция да бъде одобрено е минимална.

Споровете около дюнера отразяват по-широкото европейско разнообразие в приготвянето на подобни ястия. В България например дюнерите почти винаги съдържат пържени картофи, докато в Гърция аналогът – гиросът – се прави най-често със свинско месо и лук, овкусени с млечен чеснов сос. Във Франция и Великобритания пък често се използват агнешко и различни пикантни сосове.

Дискусията за това кой има правото да определя „автентичната“ рецепта показва как уличната храна, пренесена от мигрантските общности, се е превърнала в неразделна част от националните кухни на много европейски държави. Според експерти дюнерът вече е глобален продукт с множество местни интерпретации, което прави изключителното право върху една единствена рецепта трудно защитимо.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    26 1 Отговор
    Турците ядат овчо месо и лойта.

    Коментиран от #19, #22

  • 2 Хоза

    9 4 Отговор
    Елементарно. Вече надписа на дюнерджийниците се сменя на кебапчета, и да си го защитават колкото искат, да си начешат мюсли крастата. Политически ердоганизми. В Германия българското сирене те и гърците го правят.....

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Хоза

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хоза":

    Кебап имах предвид, ама тъп коректор

    Коментиран от #18

  • 4 Сатана Z

    7 11 Отговор
    В Германия немците плющат дюнери от котки и кучета с яко подправки за 10€ парчето.

    Коментиран от #9

  • 5 Сатана Z

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хоза":

    В Европа на всяко саламурено сирене му викат Фета по гръцка рецепта.Отлежалото Гръцко сирене е обозначено на етикета с PDO ( Feta Protected Designation of Origin)и се прави само с овче и козе мляко.
  • 6 Така

    18 5 Отговор
    и трябва ! Класическият дюнер трябва да бъде защитен и хората да знаят какво ядат , а не да им дерат кожи с отпадъци , които нямат нищо общо с него ! Мисля , че всеки би платил малко повече за нещо вкусно и качествено .
  • 7 окончателно

    12 3 Отговор
    Стига напразни спорове.Дюнера е измислен от последният софиянец.

    Коментиран от #23

  • 8 Скоро май май

    14 3 Отговор
    Турция ще поиска да защити класическото задно мъжко флиртуване 🤣🤣🤣

    Коментиран от #17

  • 9 А в русийката

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    От умрели плъхове., защото Путин ги закопа тотално
  • 10 Гласове от зайчарника в Банкя

    12 0 Отговор
    Във филийката с мас е истината!
  • 11 Те пък тия крадци

    12 8 Отговор
    Всички ястия на Балканите, си мислят че са техни. Идват голи и боси в шатри на Балканите, като ограбват всички богатства на балканските държави. Прабългарите са продавали кисело мляко от коне , на гърците, още при Бат Баян, а турците казват, че е тяхно. Турците имат доста векове по-късно държава.

    Коментиран от #15, #16

  • 12 Ооооо

    7 5 Отговор
    Дюнера си е арабската шаурма. Измислена много преди дюнера.
  • 13 Мдаа

    5 4 Отговор
    Няма как да стане това. Все едно искат да патентоват марка "Дюнер".
  • 14 ОБЕКТИВЕН

    9 5 Отговор
    Говорил съм с араби. Като им кажеш, че дюнерът е турски, се хващат за ножовете и гледат лошо. Наричат го ШАВАРМА. Не знам кой крив и кой прав, само казвам.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да бе,

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Те пък тия крадци":

    Затова всичките ти ястия носят турски имена като почнеш от кавърмата и свършиш с шкембе чорбата, щото са ти ги откраднали 🤣🤣🤣🤣... В някаква специална овцеферма ли ви въдят такива...
  • 17 Зорбакис

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Скоро май май":

    Ние отдавна сме го патентовали
  • 18 Кебап също е турска дума

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хоза":

    Не ти ли стига акъла да измислиш българска🤣🤣🤣
  • 19 Еми не са глупави

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Само простите нации жулат свински пръжки
  • 20 Чао

    7 5 Отговор
    Гиросът е по добър според мен.
  • 21 да ви сложа от

    3 1 Отговор
    Специалния сос?
  • 22 Домакин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Амииии...да знаеш как набиват и свински кебапчета,кюфтаци и...пражоли...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин от Русе

    0 0 Отговор
    ВСИЧКО ТУРСКО И АРАБСКО ЗА МЕН Е ОТВРАТИТЕЛНО, НЕЧИСТО, ГНУСНО, НИЕ ИМАМЕ СВОЯ БЪЛГАРСКА ДРЕВННА КУХНЯ , КИСЕЛОТО МЛЯКО И ЧУДЕСНИТЕ РЕЦЕПТИ НА НАШИТЕ ПРЕДЦИ. СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ ТУРСКИ ХРАНИ И ТУРСКИ ДУМИ - КЕБАП, ДЮНЕР... А ТУРЦИЗМИТЕ ЗАМЪРСЯВАТ НАШИЯ КРАСИВ И ДРЕВЕН ЕЗИК. РУСНАЦИТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ ОСВЕН ЦЪРКВА И АЗБУКА, СА ПЛУЧИЛИ И ЕЗИКА СИ ОТ НАС. ДНЕС БЛИЗО ПОЛИВОВИНАТА ОТ РЕЧНИКОВИЯ СЪСТАВ НА СЪВРЕМЕННИЯ РУСКИ ЕЗИК Е НАСЛЕДЕН ОТ СТАРОБЪЛГАРСКИЯ, КОИТО ТЕ ОТ ОМРАЗА И НЕБЛАДАРНОСТ КЪМ НАС - НАРИЧАТ НЕ СТАРОБЪЛГАРСКИ,А СТАРОСЛАВЯНСКИ - КАКВО ЗНАЧИ ТОВА? СТАРО ЧЕШКИ, СТАРО ПОЛСКИ, СТАРО СЛОВАШКИ, СЛОВЕНСКИ...
  • 25 вижте примерно

    0 0 Отговор
    персийската кухня,китайска кухня.Рецепти на над хиляда години.Турчетата се правят на уникални , а просто откриват топлата вода.Помните ли когато ни съдиха за суджука.Е, нашия е със свинско, и наглетците свиха сармите.А сармите ,и те турски?
  • 26 ХаХо

    0 0 Отговор
    Ниогиш не съм ял дюнер и съм щастлив!