Гастрономически спор разтърси Европа, след като Турция официално поиска от Европейската комисия да ѝ бъдат признати изключителни права върху приготвянето на дюнер кебап. Искането цели популярното ястие да получи статут на „защитен традиционен специалитет“, което би наложило строго определена рецепта и метод на приготвяне.
Турските производители настояват дюнерът да се прави само от телешко месо от животни над 16-месечна възраст, мариновано със специфични подправки, с ограничено количество сол и нарязано с дълги ножове вместо електрически резачки. В питата според турския стандарт трябва да присъстват единствено месо, ориз, домати и люти чушки.
Подобно ограничение предизвика остра реакция в Германия и Австрия, където дюнерът е сред най-популярните улични храни. В Германия например годишно се продават около два милиарда порции, а според браншовата асоциация въвеждането на турската рецепта би означавало край на близо 95 процента от предлаганите в страната варианти. Причината е, че германските дюнери традиционно включват зелена салата, зеле, лук, млечни сосове с чесън и често различни комбинации от месо.
В Австрия реакцията също беше критична, тъй като местните ресторанти адаптират ястието според вкусовете на потребителите и често използват разнообразие от сосове и добавки. Според представители на Европейската комисия, официалното решение ще отнеме време, но вероятността искането на Турция да бъде одобрено е минимална.
Споровете около дюнера отразяват по-широкото европейско разнообразие в приготвянето на подобни ястия. В България например дюнерите почти винаги съдържат пържени картофи, докато в Гърция аналогът – гиросът – се прави най-често със свинско месо и лук, овкусени с млечен чеснов сос. Във Франция и Великобритания пък често се използват агнешко и различни пикантни сосове.
Дискусията за това кой има правото да определя „автентичната“ рецепта показва как уличната храна, пренесена от мигрантските общности, се е превърнала в неразделна част от националните кухни на много европейски държави. Според експерти дюнерът вече е глобален продукт с множество местни интерпретации, което прави изключителното право върху една единствена рецепта трудно защитимо.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гост
Коментиран от #19, #22
18:30 23.09.2025
2 Хоза
Коментиран от #3, #5
18:43 23.09.2025
3 Хоза
До коментар #2 от "Хоза":
Кебап имах предвид, ама тъп коректорКоментиран от #18
18:45 23.09.2025
4 Сатана Z
Коментиран от #9
18:46 23.09.2025
5 Сатана Z
До коментар #2 от "Хоза":
В Европа на всяко саламурено сирене му викат Фета по гръцка рецепта.Отлежалото Гръцко сирене е обозначено на етикета с PDO ( Feta Protected Designation of Origin)и се прави само с овче и козе мляко.18:49 23.09.2025
6 Така
18:53 23.09.2025
7 окончателно
Коментиран от #23
19:04 23.09.2025
8 Скоро май май
Коментиран от #17
19:26 23.09.2025
9 А в русийката
До коментар #4 от "Сатана Z":
От умрели плъхове., защото Путин ги закопа тотално19:28 23.09.2025
10 Гласове от зайчарника в Банкя
19:32 23.09.2025
11 Те пък тия крадци
Коментиран от #15, #16
19:32 23.09.2025
12 Ооооо
19:35 23.09.2025
13 Мдаа
19:35 23.09.2025
14 ОБЕКТИВЕН
20:27 23.09.2025
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Да бе,
До коментар #11 от "Те пък тия крадци":
Затова всичките ти ястия носят турски имена като почнеш от кавърмата и свършиш с шкембе чорбата, щото са ти ги откраднали 🤣🤣🤣🤣... В някаква специална овцеферма ли ви въдят такива...20:52 23.09.2025
17 Зорбакис
До коментар #8 от "Скоро май май":
Ние отдавна сме го патентовали20:53 23.09.2025
18 Кебап също е турска дума
До коментар #3 от "Хоза":
Не ти ли стига акъла да измислиш българска🤣🤣🤣20:55 23.09.2025
19 Еми не са глупави
До коментар #1 от "Гост":
Само простите нации жулат свински пръжки20:57 23.09.2025
20 Чао
21:14 23.09.2025
21 да ви сложа от
22:44 23.09.2025
22 Домакин
До коментар #1 от "Гост":
Амииии...да знаеш как набиват и свински кебапчета,кюфтаци и...пражоли...01:57 24.09.2025
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 Българин от Русе
23:54 08.10.2025
25 вижте примерно
12:08 28.11.2025
26 ХаХо
12:11 28.11.2025