Last news in Fakti

4 Август, 2014 12:19 1 022 1

Андреева: Здравната реформа няма да се случи

  • андреева-
  • здравната-
  • реформа

Липсват нужните законови текстове и финансови ресурси, заяви министърът в оставка

Андреева: Здравната реформа няма да се случи - 1
Снимка: БТА

Реформата в здравеопазването няма да се случи, дори и да имаме стабилен парламент, заяви на заключителната си пресконференция в Министерство на здравеопазването (МЗ) министърът в оставка Таня Андреева.

„През тази една година много се говореше за реформа. Никой не обясни какво разбира обаче под реформа. Необходимо е законодателство и финансов ресурс. Тази реформа няма да се случи в близките години, дори и да имаме стабилен парламент, просто защото нямаме финансов ресурс, за да започне тя”, каза Таня Андреева.

Според нея, е необходимо да се промени системата за финансов контрол и заплащане в здравеопазване. Необходима е промяна в модела на финансиране и излизане от това само НЗОК да разплаща дейности на лечебните заведения, но за да се случи това, са необходими две важни условия - законодателство и финансов ресурс, посочи Андреева.

"Беше тежка година, от гледна точка на управлението на страната по много причини. От една страна, заради нестабилен парламент, което възпрепятстваше провеждането на тежки законодателни промени, които в сектора здравеопазване са особено важни", обясни Андреева.

Несъстоялите се законови промени щели да елиминират част от течовете в системата и да поставят по-ясни правила и принципи на управлението в сектора, допълни тя.

Андреева обясни, че министерството е избрало да кръсти отчета си "Стабилизиране на системата на здравеопазването":

„Нямахме нито едни празен ден, без работа и мерки във връзка с това след 4 години неуправление на системата по обективни причини, я намерихме в състояние, в което първо се налагаше стабилизация и след това предприемане на мерки, както законодателни, така и подзаконови актове, за да се осигури спокойствие.“

Здравният министър в оставка обясни, че в началото на 2013 г. е имало послание от ЕК, че съществува риск системата на здравеопазването да не бъде включено в Споразумението за партньорство с ЕС, поради липса на визия за здравеопазването, липса на фокус за спешна помощ, майчино и детско здравеопазване.

В следствие на това министерството се е заело да разработи стратегия за развитието на системата за програмния период 2014-2020 г., като важни елементи от стратегията са достъпна и равнопоставена медицинска помощ и дейност в рамките на национален мащаб, качествено медицинско обслужване, модернизиране на системата за спешна медицинска помощ.

"За първи път здравеопазването беше изведено като приоритет в Споразумението за партньорство с ЕС", обясни Андреева.

Тя поясни, че секторът ще получи финансиране по ОП "Региони в растеж"-160 млн. лв. за спешна помощ и за отделения/болници за продължително лечение, по ОП "Развитие на човешките ресурси"-32 млн. за обучение на лекари, създаване на регистри за заболявания, ОП "Добро управление"- 10 млн. лв. за изграждане на Интегрирана информационна система, електронно здравеопазване и подобрени здравни услуги.

Андреева обясни и това, че се е пристъпило към изработване на нова законодателна рамка по отношение на национална здравна карта, а Спешната помощ пък е била приоритет на ръководството на МЗ.

Таня Андреева отчете свършената работа - изработена концепция за развитие и модернизация на Спешната помощ, по която работели много специалисти, разработени единни критерии за разпределяне на заплатите в центровете за Спешна помощ, включително и 10 %-то им увеличение от 1 януари 2014 г.

„Беше инкриминирано нападението над медицински лица, стартира процесът на преструктуриране на спешната помощ, стартира и процедура за купуване на линейки, факт е и първият вертолет за закупуване на санитарна авиация“, заяви министърът в оставка.

„От 2015 година се предвжида бройките за обучение на парамедици и лекарски асистенти да се определят след съгласуване с общините”, заяви Андреева и отбеляза, че вече се работи и по възстановяването на спешния телефон 150.

„Има забавяне в системата на телефон 112, защото те първи получават сигнали и ги предават на диспечерите, а също така и не стоят специалисти на телефона”, обясни министърът в оставка.

„Относно кризата в общинското здравеопазване, затвориха врати повече от 17 общински лечебни заведения. Работих много добре с кметовете през тази една година. Бяха актуализирани критериите. Извършен беше преглед в алгоритмите на клиничните пътеки. Възстановяване на медицинската помощ в Девня”, каза Андреева и заяви, че електронният болничен лист ще влезе в сила от 1 януари 2015 година.

„Чувам, че срещу ресурса, който отива в болниците пациентите не получават нищо по-добро, не съм съгласна с това, пациентите получават по-добра диагностика, от по-висок клас апаратура, получават в голямата си част от болниците по-добри медикаменти за лечението си. В държавните заведения пациентите получават медицинска грижа на много по-високо ниво, отколкото беше преди 5-6 години”, категорична бе Таня Андреева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    0 0 Отговор
    на тая и бяха нужни 14 месеца за да открие - че нищо не е открила.