Last news in Fakti

10 Октомври, 2014 08:53 1 916 0

Ужас: Британец с подозрения за ебола почина в Скопие!

  • ебола-
  • македония-
  • скопие-
  • британец-
  • почина-
  • носилка-
  • сърбия

У нас чакаме сертифицирана носилка за заразноболни

Ужас: Британец с подозрения за ебола почина в Скопие! - 1
Снимка: АП/БТА

Британец е починал в Скопие от ебола, съобщиха македонските медии, но Министерството на здравеопазването на страната засега не е потвърдило съобщението за причините за смъртта. Според Йованка Костовска от македонското здравно министерство, чиито думи цитира местният тв канал МРТ, става дума за британски гражданин, пристигнал в страната на 2 октомври и пребивавал в един от столичните хотели.

Мъжът бил хоспитализиран в тежко състояние в четвъртък – с вътрешни кръвоизливи, висока температура и повръщане, а след около два часа починал. У пациента са констатирани симптомите на вируса на еболата, но по думите на Костовска, има големи шансове да става въпрос и за друго заболяване. Според спътника на британеца, той не бил посещавал страни с висок риск от заразяване с вируса, а пристигнал в Македония направо от Англия. Всички контактували с възможната жертва на опасната болест са поставени под специално наблюдение, предаде РИА "Новости". Те са под карантина най-малко за три дин, уточнява македонският вестник "Вечер". Хотелът, където е отседнал 57-годишният чужденец, е бил запечатан.

За установяване на точните причини за смъртта, анализите от изследванията на починалия са изпратени за експертиза в Германия и резултатите ще станат известни до 48 часа. Информацията за случая е предоставена на Министерството на външните работи на Великобритания и на Световната здравна организация.
В Сербия във връзка със сложната епидемиологична ситуация с вируса на ебола в света, са взети под медицинско наблюдение 708 души, 92-ма от които са дошли от райони, застрашени от опасната епидемия, съобщава се на сайта на сръбското Министерство на здравеопазването.

Екип на българската Нова тв замина рано тази сутрин за Македония, за да се запознае с тамошния случай.
„Чакаме сертифицирана носилка за ебола, въпреки че нямаме нужда от такава”, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

По думите му, в България не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония, за който има съмнения, че е бил болен именно от ебола. Проф. Кантарджиев обясни, че за да бъде изследван един човек за ебола, трябва да има много голяма вероятност да се е заразил, тоест да е бил в Централна Африка, да е имал пряк контакт с трупове или да е лекувал болни.

„Заразяването с ебола става само ако имаш рана по тялото и тя е в контакт с кръвта на умиращ. Опасно е също болен от ебола да повърне върху теб”, обясни проф. Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА