Last news in Fakti

9 Декември, 2014 08:21 2 004 10

"За" и "против" идеята линейки да отиват при ромите с полиция

  • линейки-
  • роми-
  • махали-
  • д-р москов

От наша гледна точка проблемите са два – расизмът и популизмът, заяви Деница Сачева

Новите правила за работа на спешните медици предизвикаха разнопосочни коментари в публичното пространство. Здравният министър Петър Москов обяви, че навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, лекарите ще влизат в присъствието на полиция. От Българския хелзинкски комитет дори сравниха Москов с Хитлер.

"Това е по-скоро емоционален изблик, отколкото рационално решение от страна на д-р Москов. Никой не може да бъде лишен от Спешна помощ”, коментира в „Здравей, България” д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването.

„Нормално приемаме да няма полиция в село с 15 възрастни, а не приемаме за нормално в село с насилници да не влезе линейка. Петър Москов не етнизира проблема и това го показват цифрите - от 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали”, допълни той.

Министерството на здравеопазването не е лъжица за устата на Петър Москов, но го е разбрал едва когато е седнал на стола. Той умее да борави с думите и с това прикрива собствената си неподготвеност, но той ще бъде сменен и моля тогава да не се оправдава, че си е отишъл, защото е единственият, който се е изправил срещу циганите, заяви в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 Цветелин Кънчев.

Повод за коментара му бяха последните случаи на насилие върху медицински лица.

Заради тях министрите на здравеопазването и на вътрешните работи се споразумяха полицейски патрули да ескортират екипите на Спешна помощ при посещенията им в ромските махали.

Отношението към всички пациенти трябва да е абсолютно еднакво, единодушни бяха Кънчев и бившият здравен министър Радослав Гайдарски. Трябва обаче посегателството над медицинско лице да се наказва с най-голяма строгост и да бъде приравнено към посегателството над полицай.

Ние не толерираме това, категоричен беше лидерът на партия "Евророма", но трябва да се направи нещо, и то много бързо.

Ненков поясни, че присъствието на полиция е необходимо не само в ромските махали, а навсякъде, където е опасно. В този смисъл той е "за" решението на Петър Москов.

"От наша гледна точка проблемите са два – расизмът и популизмът. Големият проблем е, че вместо да видим насилникът в ареста, ние продължаваме да го гледаме как дава интервюта в медиите. Държавата трябва да влезе веднага в ролята си и всеки, който е насилник, да бъде арестуван и да му бъде повдигнато обвинение”, заяви Деница Сачева от коалиция „Десните”.

Според нея няма никаква връзка между социалната, здравната система и полицията и това трябва да се промени.

"Вместо държавата да функционира, един човек, който е министър и е на върха на властта, започва да внася подобен тип етническо напрежение”, на мнение е Деница Сачева.

А какво мисли по спорния казус най-известната тъща у нас, добила популярност от предаването "Съдебен спор" с култовата си фраза "Млад меринджей” провери екип на Нова. Оказва се, че въпреки избухливия си нрав, Катя Иванова от село Градинарово недоумява как може да се посяга на лекар и по-скоро подкрепя действията на министър Москов. Признава, че самата тя не плаща здравни осигуровки, защото не работи, но когато е имала нужда от лекар, Бърза помощ винаги се отзовавали. 

Ромските махали не са анклави. В анклавите не действат никакви закони, които са основни за страната и за обществото. В ромските квартали има аномия, за която никой не иска да говори и да взима отношение. За нас е по-важно да се установят системните причини, които водят до тази ситуация, в която се нападат медици, в която едни хора се чувстват изоставени от държавата, в която едни хора продължават да смятат, че техният свят се разпростира в рамките на техния квартал. Институциите абдикираха от ромските квартали в момента, в които започна демократичният преход в България. Оставиха ромите на саморазвитие, каза Лили Макавеева от Асоциация "Интегро" в интервю за предаването "Преди всички".

Иска ми се, когато има нападение над лекари и не само над лекари, а изобщо, когато има криминални прояви, да се идентифицират извършителите и да се третират като извършители на криминално деяние според законите на държавата. Да не чуваме, че те са привикани и след това освободени и след това изчезнали нанякъде, без значение дали е ром, българин, турчин, няма значение.

На второ място, това, което трябва всички да разберем, е, че ромите са носители на индивидуални права и отговорности и по никакъв начин това не означава, че когато един извършва престъпление, трябва да се наказва цялата ромска общност. Знам, че отстрани ромите се разпознават като застинала маса от хора, която не е напреднала в развитието си, и никой не вижда, че тя има своя динамика и е разслоена. Ако в нея има изключително бедни и маргинализирани хора, в нея има и хора, които са към средната класа, дори има и образован елит, каза още тя.

Макавеева обясни, че често самите роми искат полиция в кварталите си: Къде е държавата, която да каже, че тук ще има ред, какъвто има в другите части на града?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 0 Отговор
    За Идеята линейките да НЕ ХОДЯТ ПРИ РОМИТЕ изобщо!
  • 2 Румен Янев

    2 0 Отговор
    Специално за ромите хамъри с картечница 7.62x54

    Коментиран от #4

  • 3 Мирослав

    5 0 Отговор
    Полицията трябва да е в тези махали денонощно. И само щом някой като тези м...ли, за които става въпрос по-горе, надигне глава - бой до спукване. Веднага. Безмилостно! Тогава ще има ред и няма да има дискусия да влизат ли там линейките или не. Всеки има право на спешна помощ, включително и циганите. Разбира се, когато наистина се нуждае от такава, а не когато го заболи гърлото и няма личен лекар и не му се дават пари за лекарства. В този случай трябва да има глоби за разкарване на екипа на спешна помощ. И понеже тези хора глоби не плащат, достатъчно е държавата да не дава социални помощи на онези, които не са се издължили на бюджета. Тогава в ромските махали ще се живее както и в останалите, неромските. Иначе и сред циганите има порядъчни хора, които не искат да живеят така. Лошото е, че те са отритнати както от собствения си етнос, така и от българите. А това не трябва да е така.
  • 4 тошибиян

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Румен Янев":

    ак 630 е оръжието ако знаеш какво е

    Коментиран от #5

  • 5 Румен Янев

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "тошибиян":

    дърто ама яко
  • 6 SSсс сс

    3 0 Отговор
    Вместо линейки да ходи жандармерия!
  • 7 АЗ

    4 0 Отговор
    Въобще да не ходят, като са толко отворени господа м....лите.
  • 8 ххх

    4 0 Отговор
    Човек не се ражда расист, но ...
  • 9 селянин от обеля

    2 0 Отговор
    аз имам идея вместо полиция с линейките да ходят ромските лидери облечени в бели престилки
  • 10 ммм

    1 0 Отговор
    Твърдо за. Банковите коли като ходят с охрана това дискриминация ли е? Какви са тези глупости? Ако има дискриминация, това е срещу лекарите и нормалните българи, които плащат сметката на тази сган, голяма част от която не желае да работи.