Last news in Fakti

10 Декември, 2014 10:35 2 424 2

Защо идеята на Петър Москов за Спешната помощ скара депутатите?

  • петър москов-
  • спешната помощ-
  • депутатите-
  • идеята

Само промяната в Наказателния кодекс няма да реши проблема, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ

Защо идеята на Петър Москов за Спешната помощ скара депутатите? - 1
Снимка: БТА

„В една демократична държава не може с незаконни действия да се елиминира незаконие. В една държава с демократични порядки има съд. Няма колективна вина, има персонална вина. Този виновник, побойник, хулиган е идентифициран. Той трябва да бъде открит, да бъде съден и да си получи възмездието”. Това заяви в Нова телевизия зам.-председателят на ДПС Тунчер Кърджалиев.

Изказването му бе по повод думите на здравния министър Петър Москов за начина, по който трябва да влизат в ромските махали лекарите от Спешна помощ - само с полиция. Във вторник в парламента дори бе поискана оставката му заради това негово изказване.

„Проблемът касае общо отношението към медицинските екипи. В този смисъл трябва да се постави за разглеждане и решение, защото е ясно, че само промяната в Наказателния кодекс няма да реши проблема. Човек може да бъде съден за думите, но важни са делата. Наистина министърът поднесе извинения вчера в пленарната зала за емоционалното си изказване. Той поиска да понесе тази отговорност”, заяви от своя страна Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Изказването на министъра на здравеопазването Петър Москов за ромите е трик да се отклони вниманието от бюджета за 2015г.- от предвидения в него над 8 млрд. лв. заем”. Тази теза изказа депутатът от БСП Лява България и зам.-председател на здравната комисия в НС Емил Райнов.

Според него не може четвърти ден това да бъде водещата тема, при положение, че се гласува бюджет за следващата година, който ще зароби държавата и следващите поколения с бъдещи плащания.

Депутатът попита дали това не е начин за отклоняване на вниманието по подобие на случилото се преди 4 години, когато от парламентарната трибуна са били четени СРС-та, с които са били обвинявани лекари.

„Какво се случи същата тази 2010 г. - тогава се присвои милиард и 400 млн. лв. от българския резерв”, припомни Райнов.

Той подчерта, че вчера, при обсъждането на бюджета, министърът на финансите не е присъствал, бил е само здравният.

„Използва се много умело емоционалната нестабилност на министър Москов. Употребиха го и е въпрос на време системата да го отхвърли”, завърши Емил Райнов.

Основната задача на ДПС е да цепи българското общество и да го противопоставя. С искането за оставка на здравния министър Петър Москов те играят театрална постановка, но това не е дневният ред на нашето общество, коментира в TV7 съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Министър Москов е прав да нарича нещата с истинските им имена, в България се страхуваме да казваме истината, добави той.

Симеонов заяви категоричната подкрепа на Патриотичния фронт за Москов и призова да не се прави от нищо нещо.

„Ние сме притеснени от изказванията и действията на министър Москов. Те са нарушение и погазване на конституцията и държавността в България.“ Това заяви в БНР Илия Илиев, лидер на ДРОМ.

Заради изказванията на здравния министър Петър Москов, от партия ДРОМ, която има депутат от ДСП, заявиха, че ще предприемат съдебни действия срещу него. Илиев уточни, че около това действие предстои обсъждане в парламентарната група.

„Ние сме демократична държава, за което сме се борили повече от 45 години и сме чакали този момент. И изведнъж министър, демократ, да ни връща години назад. Не може здравеопазването за едни хора да е едно, а за други – друго. Това е противоконституционно.

Наистина има такива случаи, но те не се случват само в ромските махали. Нека за тези случаи да се взимат бързи и адекватни мерки. Но ние смятаме, че не е работа на здравния министър да погазва правата на български граждани. Ние сме притеснени и от факта, че в здравеопазването има много проблеми за решаване – заплащането на лекарите, това, че 70 процента от българските млади доктори напускат страната, масовото източване на болниците, навлизането на фалшиви лекарства, малкото линейки. Това са наболели проблеми, наследени от години, и работата на един министър е да решава такива неща.

Има фундаментална грешка в неговия подход и бихме искали с нашите действия да се опитаме да коригираме неговата настройка за работа. Не може, когато си облечен във власт, да подхождаш от страната на агресията и силата и да злоупотребяваш с това за сметка на беззащитния гражданин.“

По повод срещите, които ще има министър Москов с ромски лидери, Илиев обясни:

„Нямаме покана, нито мои познати и хора, които познаваме, нямам информация да са поканени. Според нас това е поредното ангажиране на вниманието на обществото, което води до безсмислени действия. Няма какво да се решава на подобни събирания.“

Илиев посъветва Москов да се обърне към медиатори, които са млади и образовани роми, които могат да бъдат полезни и да оказват съдействие там, където трябва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Панацея

    0 0 Отговор
    Ех, най-накрая един читав министър да имаме и го погнаха на мига.
    Д-р Москов, всички от гилдията сме с теб!
    Желаем ти успех в начинанията!
  • 2 Gost

    0 0 Отговор
    ААА погазвали им конституцията на м...лите... Но основното им занимание на цингорите е точно това-да газят конституцията, в природата им е. Двоен аршин, отново. Браво на министъра!!!!! Но не само за линейките, ами и за тока, водата, къщите, данъците и т.н. трябва да се вземат мерки, че ми омръзна да ги хрантутим...