Last news in Fakti

7 Януари, 2015 19:14 2 681 1

Как изкъпаха зетьовете в Кошарица

  • изкъпаха-
  • зетьовете-
  • кошарица

Две кила ракия за кураж

11.30 часа, село Кошарица, Несебър...
Още от табелата на морското село се усеща мирис на люта ракия, вино, ром, уиски и аромат на тънко нарязано мезе.
В малкото и уютно кафене, в центъра на кипрото селце се бяха събрали млади и стари и вдигаха тежки наздравици. Поводът не беше сватба, а традиционната подготовка преди къпането на кошаревските зетьове. Усмихнат кметът Павел Павлов разказа за традицията, която вече 40 години се спазва стриктно на Ивановден, съобщи "Грамофона".

До масата вляво загърмява музика от тъпан и гайда, досущ като на сватба.
Празникът в селото е дългоочакван от всички. По масите на зетьовете се чуват наздравици и разкази от миналогодишни години. А за да издържат младите младоженци във водата, трябва да изпият по 2 литра алкохол.

Отвън  се събра публика, която  очакваше смелчаците – младоженци да се потопят за здраве в ледените води. „Наздраве, наздраве!”, викат най – подпийналите.

След час всички напускат топлото кафене, вече порядъчно почерпени и готови за скок в близкия вир. Отвън ги чака селският коняр, който  ги поведе към ледените води.

Преди да тръгнат зетьовете тропнаха хоро- хем за радост на публиката, хем още да се сгреят.
Хоп- троп и така 200 метра до вира. А там още публика. Градусите са минус 8, а поривите на вятъра правят неописуем студ като при  минус 20.

Въпреки това първият куражлия се оказа кметът на селото. Без да му мисли Павлов се хвърли в плитчината и постоя няколко минути.

Веднага след него още трима, барабар с коняра нагазиха и се изкъпаха. А поверието гласи, че който влезе в ледените води, не се разболява. И е така! Поне това споделиха всички, които от години го правят. Само местният поп не присъства на обичая, защото не можел да благослови почерпените!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi qankov

    0 0 Отговор
    bravo na ko6arenzi I nai ve4e na pavkata kmeta mnogo to4en pi4