Last news in Fakti

10 Януари, 2015 18:48 1 560 0

Кукери от 1 до 91 години дефилираха в Симитли

  • кукери-
  • симитли-
  • фестивал-
  • дефилираха

Повече от 4 хиляди участници дефилираха в 12-то издание на фестивала за кукерски и маскарадни игри в Симитли. Най-малкият кукер бе на 1 годинка, а най-възрастният участник - на 91 години, предаде БНР.

Родопски каба гайди, в синхрон с уникалния звън на чанове и зурни огласиха град Симитли, заедно със страшните чудовища от 31 кукерски групи от цялата страна прогониха злото и орисаха с добро, разказва подробностите онлайн изданието struma.com.

Още от рано сутринта стартира пъстрото кукерско дефиле в Симитли. Кукери с разкошни костюми от кози кожи, чудовища със страшни маски, бабугери с овчи кожи с по 50 кила чанове на кръста, парцаливи кукери с конусовидни шапки от другия край на България… сътвориха за дванадесета поредна година уникалния празник на кукерските и маскарадните игри „Симитлия – Древната земя на кукерите”. „Най-ценното за нас като организатори на този празник е, че територията на нашия фестивал, географията на фестивала се увеличава всяка година”, отбеляза кметът на община Симитли Апостол Апостолов, който е основен инциатор за създаването на фестивала и утвърждаването му през годините.

„Това е фестивал, който сме създали, за да затвърдим българщината, да запазим българския дух и българските обичаи. Защото няма нищо по-важно от това да съхраним традициите си, българската памет да остане и след нас. Бъдете живи и здрави, нека продължаваме заедно да правим фестивала и да осъществяваме мечти си”, отбеляза в приветствието си към участниците и многохилядната публика Апостол Апостолов. За „добре дошли” Апостолов бе придружен от камерен състав на уникалния смолянски оркестър „100 каба гайди”, които пристигнаха за фестивала в Симитли по негова покана. Неповторимия звук на петнайсетината гайди отекна на стадиона в града и се понесе по течението на Струма, като придаде небивал разкош на пъстрия кукерски фестивал.

Тази година фестивалът е с нов рекорд по масовост. Дефилират общо 31 групи от цялата страна. Организаторите се радват, че фестивалът в Симитли е предпочитана сцена за маскарадните игри за все повече групи от Пернишки регион.

Арапи с черни маски и рога от стачинарската група "Златна фея" от Петрич бяха сред първите, дефилирали на стадиона в Симитли. И за изненада на публиката, „Златната фея” се оказа мъж.

Традиционно гълъби полетяха в небето над Симитли, част от кукерската група от село Полето, която е една от най-младите групи в общината, но в групата са сред най-големите мераклии, пазители на кукерската традиция. 100 гълъба, символ на мира, свободата, топлината, любовта полетяха над Симитли във фестивалния ден. И в други групи имаше живи пернати, жив петел щъкаше между кукери и старци от сурвакарската група на село Железница.

Групата от карловското село Васил Левски дефилираха с остри бели маски, с рекордно тежки звънци и хлопки на кръстовете. А сурвакарската група от село Габра, община Елин Пелин си коронясаха цар.

Поощрителна награда – почетният знак на фестивала и парична награда и тази година ще има за всяка група, участник в „Симитлия – Древната земя на кукерите”. С медал за приемственост на кукерската традиция и сурвакарството ще бъдат окичени всички деца, участници във фестивала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА