Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 15:29 1 586 0

До 25 февруари Здравната каса ще има управител

  • стоян тонев-
  • здравната каса-
  • управител-
  • директор-
  • до 25 февруари

В парламентарната група на ГЕРБ са обсъждани две кандидатури – на д-р Глинка Комитов и на д-р Иван Маджаров

Считам, че другата сряда (25 февруари – бел.ред.) ще изберем управител на НЗОК. Това заяви пред журналисти председателят на Комисията по здравеопазване в парламента ген. Стоян Тонев.

По думите на Тонев в парламентарната група на ГЕРБ са обсъждани две кандидатури за директор на НЗОК – д-р Глинка Комитов и на д-р Иван Маджаров.

Няма документ, според който в рамките на максималния срок от 10 дни след края на мандата на сегашния управител на касата, да се изисква назначаването на оторизиран директор на касата, поясни ген. Тонев. По думите му съществува само един юридически проблем - от 25 до 30 число на месеца се изплащат сумите на НЗОК за болнична помощ и според него това може да създаде юридически съмнения.

Това може да породи съмнения и да доведе до обжалвания, ако не е подписано плащането, но в случая от юридическата гледна точка е най-важно решението на надзорният съвет на касата, защото такива са техническите процедури.

„Няма основна промяна в правилата за избор на директор на НЗОК, единственото, което е променено, е цензът, където изрично е посочено, че човекът може да бъде или с медицинско образование или с магистър по финансово образование“, каза той.

Относно сегашната ситуация ген. Тонев съобщи, че има три предложения за временен управител на НЗОК.

Първият вариант е, той да се определи от Надзорния съвет, вторият е самият председател на Надзорния съвет да делегира права на някой от заместниците и третият вариант е Румяна Тодорова, досегашният управител на касата, да продължи да изпълнява длъжността.

„В закона е предвидено Румяна Тодорова да продължи да изпълнява длъжността само при предсрочно прекратяване, но не е обсъден варианта, ако е изтекъл мандата й“, обясни ген. Тонев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА