13 Март, 2015 09:34 1 244 2

Шефът на "Пирогов": Всеки ден има риск апаратурата да спре

  • пирогов-
  • апаратура-
  • може да спре

Субсидията за глава добитък била по-висока от тази за спешните пациенти

Ежедневна заплаха в „Пирогов” е амортизираната апаратура да спре и животът на пациентите да бъде застрашен. За това призна в сутрешния блок на bTV директорът на лечебното заведение проф. Стоян Миланов.

По думите му в болницата работят 560 лекари, които покачват квалификацията си на Запад и могат да работят с модерна техника, каквато обаче нямат на разположение тук. Миланов коментира, че проблемите с години са замитани под масата и още от студентските си години знае къде са олющени някои от уредите.

Според него през годините обновяването на апаратурата е ставало само с подмазване на министри заради липсата на ясен механизъм. Шефът на „Пирогов” призова да бъде отчетена „специфичността” на болницата, която се нуждае от 10 млн. лева за преоборудване и 20 млн. лева за покриване на дълговете си.

„При сегашната ситуация всичко е на мускули. Болницата продължава да функционира благодарение на труда на специалистите. Необходима е подмяна на техниката, има клиники и отделения, които не са ремонтирани повече от 30 години”, обясни Миланов. Неговата оставка е била ход за привличане на внимание към проблема.

По думите му Министерството на здравеопазването е поело ангажимент към „Пирогов”, а ресорният министър д-р Петър Москов „отдавна е спечелен за каузата”, защото е започнал кариерата си там, но подпомагането на лечебното заведение не може да е еднократен процес.

Той даде и примери за това как с колегите си се налага да върши работата на други уж реномирани болници. Една от тях, с подпис на мастит професор, им прехвърлила случай на остър перитонит, който трябва да се оперира до 1 час. Друга „бутикова травматологична болница със златни кранчета” близо до „Пирогов” им препратила пациент с усложнение при смяна на ставата. „Кой ще отнеме лиценза на тези поплювковци отсреща, които не могат да се справят с едно такова усложнение?”, запита Миланов.

Той обясни, че резултатът от лечението остава при тях, но коства много усилия и амортизира апаратурата.

Запитан докога положението в „Пирогов” ще е такова, той беше лаконичен: „Докато субсидията за глава добитък в България е по-голяма от тази за грижата за спешните пациенти”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Старата апаратура в провинциалните болници а за ПИРОГОВ нова. И без това в првовинцията останаха лекари набори с апаратурите.

    Коментиран от #2

  • 2 guest

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Това приятелю което предлагаш може да се нарече геноцид...