Last news in Fakti

11 Юни, 2015 02:00 6 126 2

Кратка история на порнографията Част 2

  • порнография-
  • история-
  • кратка

Как порното стана комерсиален феномен

Порнографията става толкова популярна, че през 1951 г. се представя т.нар. X рейтинг. Две години по-късно Хю Хефнър основава списанието „Плейбой“. Нещата не се разминават и без проблеми. През 1957 г. Самюел Рот е арестуван за това, че е разпространявал нецензурирани материали по пощата, като е използвал за проводник бизнеса си за доставка на книги.

През 1966 г. на сцената излиза Ласе Браун. Той започва като произвежда кратки секс филми без озвучаване. През 1968 г. срещу него вече има заведени няколко дела. Много хора го възприемат като гуруто на порно индустрията и нейният пръв голям защитник. През 1969 г. Дания става първата европейска страна, която легализира всички форми на пронографията. Браун пък основава свое студио, което за първи път започва да произвежда хардкор порно. Той въвежда и идеята за сюжети в своите филми, разказващи история покрай сексуалните сцени. Браун е първият европейски режисьор, който е въведен в AVN Залата на славата.

Партньорът на Браун Рувим Струтман започва да популяризира филмите му в САЩ чрез т.нар. пип кабини. В тях човек пуска монети, за да гледа части от еротичен филм за определено време. Между 1971 и 1974 г. са поставени 60 000 подобни кабини в САЩ и Канада.

В този момент и порното става комерсиално. 70-те години и до днес се считат за златната ера на порнографията. Това става и благодарение на съдебния случай Милър срещу Калифорния, в който съдът решава да преразгледа разбиранията си за термина „сквернословие“.Това води до драматична промяна в отношението към еротиката като цяло.

В този момент на сцената излизат лица като Рон Джеръми, Нина Хартли и Питър Норт. През 1972 г. на пазара е пусната първата международна порно продукция - „Зад зелената врата“. Същата година излиза и култовия „Дълбоко гърло“.

През 1976 г. на бял свят излизат VHS касетите и порнографията може свободно да влезе във всеки дом. Според анализатори 75% от продаваните касети тогава са били с порнографско съдържание. Възможността да спираш на пауза, да връщаш изображението и да повтаряш дадена картина напълно изменя индустрията. Хората вече имат възможността и сами да записват своите сексуални преживявания, което слага началото на домашната порнография. Този тип забавление след време ще започне да създава звезди. През 2007 г. секс записа на Ким Кардашиян ще стане най-гледаното видео за всички времена с 93 млн. гледания.

През 1991 г. интернет става феномен и порното става по-достъпно от всякога. Първият порно сайт стартира през 1994 г. През 2012 г.  Xvideos става най-големият порнографски сайт в света с 4.4 млрд. посещение на месец. Той е 43-тият най-популярен сайт в света въобще.

Повечето студия за порнография днес намират поле за изява именно в итнернет. Сега порното е във фаза, в която е по-достъпно от всякога.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УзвОчен

    0 0 Отговор
    Aвторът, "узвочаване" се пише "ОзвУчаване", коренът на думата е "звук", а не "звОк".
  • 2 Дошо

    0 0 Отговор
    Златни сте .Ръце не ми останаха да чета