Last news in Fakti

8 Септември, 2011 15:58 1 370 1

Раницата за първолаците - до 10% от теглото им

  • раница-
  • първолак
Раницата за първолаците - до 10% от теглото им - 1
Архив

Ученическата раница за първокласниците не бива да превишава десет процента от теглото на детето, или ако ученикът тежи 25 килограма, пълната раница не трябва да е по-тежка от 2,5 килограма.

Това препоръчват от асоциация "Родители" в наръчника за родители на първокласници, представен от Цвета Брестничка, председател на управителния съвет на асоциацията.

Още през 2009 г. Сдружението на настоящите и бъдещите майки поискаха по-леки раници за децата си.

Ученическата раница за първи клас не бива да превишава и ширината на раменете на детето. Препоръчително е височината на раницата да не е повече от 30-40 сантиметра, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.

Ремъците на ученическата раница трябва да са с възможност за регулиране, за да може тя да се носи и когато детето е облечено само по блуза, и когато е с дебело зимно яке - без това да му създава дискомфорт.

Препоръчително е също раницата да е с твърд гръб. От асоциацията съветват родителите да избират раници в "ярки и сигнални цветове" - за безопасността на първокласниците по улиците.

За да не се стига до гръбначни изкривявания или до травми при малките ученици, родителите трябва да научат децата си да поставят раницата на маса или на чина, преди да я сложат на гърба си.

Десет хиляди родители на първокласници, предимно от София, ще получат безплатно наръчника за родители.

Изданието за трета поредна година се подготвя от асоциация "Родители".

Тази година наръчникът излиза с напълно обновен дизайн, "фокусиран" върху здравословното поведение на децата в училище, като се разглеждат не само физическите, но психическите и социалните аспекти в училищния живот.

От него родителите могат да научат полезна информация за храненето и за дневния режим на децата, да разберат как и до колко да им помагат в ученето, както и по колко джобни пари да им дават за училище.

Други интересни теми са свързани с използването на мобилните телефони в училище, със заниманията в интернет, също и как първокласниците да се научат да разговарят с учителите и как да им се помогне да опознаят съучениците си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария

    0 0 Отговор
    Хвала Вам за доброто дело !
    А ние родителите от Свищов и въобще от провинцията, като не можем да получим безплатно наръчника, поне да можем да го купим .
    Или мислите че от провинцията са по подготвени от Софиянци.
    Ако си мислите така да знаете, че сте прави !
    И въобще във всяко отношение София си е като друга държава.