24 Юни, 2015 08:29 1 795 1

Нана Гладуиш: Непрекъснато се искат дарения от пациентите

  • пациенти-
  • дарения-
  • нана

За пациента не е важно колко получава и колко някой дава, важно е дали ще му решиш проблема. Това коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия Нана Гладуиш, водеща на предаването „Съдебен спор”  и основател на  фондация „Една от осем” за помощ и подкрепа на жени с рак на гърдата.

„Понякога за онкологичните пациенти цената на техния живот е цената на един скенер, защото в България масово се лекуват пациенти без да се прави качествена образна диагностика”, добави тя. „Макар, че съм здравно осигурена, имам и допълнително здравно осигуряване, аз си плащах сама всички изследвания. Аз отивам в една болница да се оперирам и тази болница има частична патология и в момента, в който ме изписват те и казват, че трябва да продължа да се лекувам на друго място и да си платя.  Така става непрекъснато”, обясни тя.

„Миналата седмица съм дала пари на жена на ядрено-магнитен резонанс, защото тя няма пари и никой не й дава”, разказа тя и попита: „Най-тъжното е, че след една седмица тя почина. Трябваше ли държавата да чака и да я приеме три дни преди тя да почине, за да й даде болкоуспокояващо?”.

Непрекъснато се искат пари от пациентите под формата за дарения. „Майчин дом” поискаха дарение от 2000 лева, за да се извърши операция. Аз не знам какви пари има и как се разпределят, но в крайна сметка ние си плащаме. 

В отделението ни все още се използва масичка за реанимация на бебета на 50 години, разказа д-р Красимира Иванова, началник на отделението по неонатология в Първа АГ болница "Света София".  Тя започва работа в отделението преди три години. От тогава досега тя не е стана свидетел на закупуването на нова апаратура и ново оборудване.

„Това, което най-много ме тревожи е състоянието на газовата система в отделението, цялата газова инсталация е по стените. Това е изключително рисковано и не е правилно по новите стандарти”, съобщи тя.  „Единствено и само благодарение на безкрайно добрия екип от професионалисти в отделението, ние успяваме да се справим и то доста добре”, подчерта д-р Иванова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    0 1 Отговор
    нека Борисов отново да коментира на какво ниво е здравеопазаването в България и с какво модерно оборудване се работи. Лицемер.