Last news in Fakti

25 Юни, 2015 21:23 1 993 0

Изтеглят спешно от пазара лекарство против кашлица за деца

  • лекарство-
  • деца-
  • кашлица-
  • изтеглят

Изпълнителната агенция по лекарствата е разпоредила спешно блокиране и изтегляне от страната на медикамент за лечение на кашлица при децата.

Директорът на ИАЛ доц. Асена Стоименова е разписала и изпратила заповед до фармацевтичната компания, която е притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт ACC Kid, за блокиране и изтегляне на наличните в страната количества от лекарствения продукт ACC Kid 20 mg/ ml powder for oral solution, с парт. № DF2413.

Причината е несъответствие с изискванията, отнасящи се към риска за здравето, съгласно "Класификация на степента на риска за здравето, дължащ се на лекарствени продукти, несъответстващи на изискванията за качество", уточняват от агенцията.

Констатирани са основно отклонения в спецификацията по показателите "Количество" и "Количество на консерванта", установени по време на текущо изпитване за стабилност на лекарствения продукт.

Лекарството втечнява и улеснява отхрачването на бронхиалния секрет при заболявания на дихателната система, свързани с образуването на много гъст и жилав секрет. Използва се при остри и хронични белодробни болести като остър и хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиектазии (трайно разширение на бронхите), свързани с повишено образуване и затруднено отделяне на бронхиалния секрет.

Препаратът е противопоказан за пациенти с бъбречна или чернодробна недостатъчност, за да се избегне допълнителното доставяне на азот-съдържащи вещества. Необходимо е повишено внимание и при прилагане на ацетилцистеин при деца с бронхиална астма, предупреждават медиците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА