Last news in Fakti

7 Октомври, 2015 13:05 1 909 0

Изключително рядка интервенция на инвазивни кардиолози

  • изключително-
  • рядка-
  • интервенция-
  • инвазивни-
  • кардиолози

Касае се за емболизация на тумор при болен с чернодробен рак

Изключително рядка интервенция на инвазивни кардиолози - 1
Доц. Хазърбасанов по време на интервенционална процедура под ангиографски контрол

Изключително рядко прилагана високоспециализирана интервенционална процедура извършиха за първи път инвазивните кардиолози на болница „Софиямед“. Касае се за емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на кръвоснабдяващия ги съд.

Годишно у нас се регистрират 350-400 нови случая на първичен чернодробен рак. По-малко от 10% са подходящи за оперативно лечение. От друга страна 30-40% от болните се откриват в стадий В, когато единственото лечение реално е емболизацията.

„Това е процедура, при която в артерията, която кръвоснабдява тумора се впръскват през микрокатетър микроскопични частици или сфери, които могат да бъдат предварително заредени с химиотерапевтик. Така се търси двоен ефект: от една страна се нарушава храненето на тумора, от друга химиотерапевтикът действа локално в много по-висока концентрация и без страничните ефекти на венозната химиотерапия.

Това удължава достоверно продължителността и качеството на живота на болния“, коментира доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Софиямед“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА