Last news in Fakti

3 Октомври, 2011 12:46 1 323 0

Трима учени са новите Нобелови лауреати за медицина

  • нобелова награда-
  • медицина-
  • нобел
Трима учени са новите Нобелови лауреати за медицина - 1
Ралф Стайнман: Снимка: ЕРА/БГНЕС

Новите носители на Нобелова награда за медицина са тримата учени. Това са Брус Бойтлър от САЩ, Жул Хофман от Люксембург и Ралф Стайнман от Канада. Те са наградени за изследванията им в областта на имунната система, съобщи Нобеловият комитет.

"Тазгодишните Нобелови лауреати революционизираха представата ни за имунната система, като откриха ключовите принципи за активирането й", се казва в комюникето на Комитета.

Тримата учени бяха наградени за изследванията си в областта на имунологията – сложната отбранителна система на човешкото тяло, в която сигналните молекули отделят антитела и клетки-убийци в отговор на нападащите микроби и вируси. Откритието им е ключово за създаването на нови лекарства и за борбата с имунните заболявания, включително астмата, ревматоидния артрит и болестта на Крон. "Тяхната работа откри нови пътища за развитието на превенцията и терапията срещу инфекциите, рака и възпалителните заболявания", отбелязаха още от Комитета.

 
Бойтлър и Хофман, които ще разделят половината от 10-те милиона шведски крони /1,48 млн. щатски долара/, открили рецепторните протеини, отключващи първата реакция на телесната имунна система. Стайнман, който ще вземе другата половина от паричната награда, пък открил дендритните клетки, позволяващи на имунната система да разпознае и атакува вредните микроорганизми.
 

Тримата учени ще получат статуетките си по време на официалната церемония в Стокхолм на 10 декември. БГНЕС/АФП


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА