Last news in Fakti

3 Октомври, 2011 21:49 1 525 0

Учен не дочака Нобела си за медицина

  • нобел-
  • медицина-
  • ралф стайнман
Учен не дочака Нобела си за медицина - 1
Архив

Часове след обявяване на Нобела за медицина стана известно, че Ралф Стайнман е починал на 30 октомври от рак.

Това е прецедент, защото според устава на комитета не се позволява посмъртно награждаване, освен ако лауреатът е починал след обявяването на имената.

От Нобеловия комитет съобщиха, че няма да бъде обявен друг лауреат. Ситуацията е уникална, защото Стайнман "е починал часове" преди да получи наградата.

От комитета не са разбрали, че е починал, защото тази година не са се обаждали предварително да поздравят Нобеловите лауреати.

Те са получили съобщение за смъртта на Стайнман от ректора на Университета Рокфелер по-късно днес.

Все пак Стайнман заедно с Брус Бойтлър и  Жул Хофман са носителите на тазгодишната Нобелова награда за медицина. Отличието им се присъжда за работата, довела до по-доброто разбиране на имунната система. Бойтлър и Хофман са удостоени с Нобеловата награда за работата им върху задействането на вродения имунитет, а Стайнман - за откриването на дендритните клетки и ролята им в механизмите на наследствения имунитет.

„Мога да потвърдя, че професор Стайнман почина”, заяви представителката на Нобеловия комитет Анна Думански. Тя не разкри повече подробности. Университетът Рокфелер от Ню Йорк съобщи в комюнике, че 68-годишният Стайнман е починал в петък, 30 септември.

„Поставиха му диагноза рак на панкреаса преди четири години и животът му беше удължаван чрез използването на имунотерапия, основана на дентритни клетки, по негов модел”, съобщи намиращият се в Ню Йорк университет в комюнике, публикувано на сайта му.

Лауреатите за Нобеловата награда за медицина или физиология се определят от Кралския Каролински медикохирургичен институт в Стокхолм, Швеция. Те се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е присъдена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за медицина или физиология, са: Иван П. Павлов (Русия/1904), Роберт Кох (Германия/1905), Александър Флеминг (Великобритания/1945), Джордж Бидъл (САЩ), Едуард Тейтъм (САЩ) и Джошуа Ледърбърг (САЩ/1958) и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА