Last news in Fakti

10 Февруари, 2016 13:00 1 315 0

Трансплантираха палец от крак на ръката

  • трансплантираха-
  • палец-
  • крак-
  • ръката

Това се извършва за първи път у нас

Трансплантираха палец от крак на ръката - 1
На снимката: Доц. Кътева по време на операция

За първи път в България, хирурзи извършиха успешна трансплантация на палец, който е трансфериран от крака на ръката на 50 годишен мъж от град Павликени, съобщиха от болница „Софиямед“.

Сложната микрохирургична операция е извършена от доц. д-р Маргарита Кътева, завеждащ Клиника по ортопедия, травматология ,хирургия на ръка и реконструктивна хирургия” и екипът й в болницата.

Мъжът постъпва в болницата за консултация с известния ортопед, тъй като е пострадал при трудова злополука преди 1 година. Специалистът се съгласява да извърши операцията по изграждане на липсващ палец на ръката, въпреки, че до този момент подобна операция не е извършвал друг специалист в страната.

„Когато приех Георги за операция, знаех че тя ще е предизвикателство за мен и екипа ми, тъй като подобна микрохирургична интервенция се прави за първи път у нас. През 1992 г. успяхме да трансплантираме втория пръст от крака като палец на ръката на пациент, но не и палец от крака на мястото на премахнат палец на ръката, тъй като за такава операция има специфични показания“, коментира доцент Кътева.

Два екипа прекарват в операционната зала над 10 часа. Трансплантацията на палец от крака е рядко прилаган метод, тъй като палеца служи за опора на тялото и правилната походка.

"Зашихме всички структури, отговарящи за функцията на палеца на ръката, което означава, че след време пациентът ще може да го движи и да има сетивност, така че той да бъде напълно функционално способен“, уточнява доц. Кътева, която е и ръководител на Специализирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болницата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА