Last news in Fakti

19 Февруари, 2016 07:30 1 446 0

Facebook е като кокаин за мозъка

  • мозъка-
  • кокаин-
  • facebook

Ефектът на социалната система е подобен на този от наркотик

Продължителното използване на социалната мрежа Facebook има влияние върху човешкия мозък, подобно това на кокаина, съобщи Metro.

Учени от Калифорнийския университет са изследвали мозъците на 20 доброволци. Установено е било, че когато им се покажат изображение от Facebook, при доброволците се активира кортико-стриаталната система, която се свързва с пристрастяването към наркотиците.

Професор Офир Турел все пак уточнява, че има и някои разлики в ефекта, тъй като е много по-лесно да се откажеш от използването на социалната мрежа.

„Инхибиторната система може да бъде оприличена на спирачка за кола, докато импулсивната система като ускорител. При пристрастяванията имаме силни ускорения, свързани с импулсивната система, съчетано с грешно функциониране на инхибиторната“, заяви Турел.

При експеримента доброволците е трябвало да наблюдават изображения и да натискат специален бутон, когато видят такова от социалната мрежа. Според Труел участниците са реагирали много по-бързо на изображенията на Facebook, от колкото на такива, свързани с пътни знаци например.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА