5 Юли, 2016 22:16 1 489 0

Болници искат нови правила за специализантите

  • болница-
  • линейка-
  • лекари

Във Военномедицинската академия (ВМА) основният проблем се явява задължението д

Болници искат нови правила за специализантите - 1

Водещи болници настояват за нова промяна в реда за специализациите на младите лекари. Твърдят, че заради административни пречки процесът е блокиран. Младите медици пък признават, че често са принудени да търсят връзки, разказва бТВ.

По най-новите правила специализантите сключват трудов договор с болницата, а тя се задължава да им плаща заплатите. Затова много болници не искат да приемат специализанти.

Във Военномедицинската академия (ВМА) основният проблем се явява задължението да наемат специализантите на трудов договор, тъй като щатните места са фиксирани от Министерството на отбраната.

„Преди около 10 дена ние проведохме конкурс за специализанти. Явиха се 22-ма колеги от цялата страна. Но ние взехме само 6, защото имахме толкова щатни бройки”, казва д-р Румен Попов, зам.-началник на ВМА по учебната дейност.

Взимането на втора и трета специалност се оказва невъзможно. Ако зам.-директорът на ВМА иска още една специалност, ще трябва да се откаже от ръководната позиция, да прекрати трудовия си договор като доцент и да бъде назначен като специализант.

„Болниците сами не могат да се справят с този проблем въпреки необходимостта от специалисти”, казва проф. Каролина Любомирова, зам.-ректор по учебната дейност на Медицинския университет в София.

По данните на Здравното министерство обаче има значително увеличение на броя на специализантите. За цялата предходна година са зачислени да специализират 1200 лекари. За изминалите шест месеца - близо 800.

От МЗ твърдят, че правилата са съобразени с европейски директиви.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА