Last news in Fakti

17 Октомври, 2011 12:23 1 526 4

„Напушените“ водачи три пъти по-често катастрофират

  • марихуана-
  • здраве-
  • катастрофа
„Напушените“ водачи три пъти по-често катастрофират - 1
БГНЕС

Шофьорите, които седнат зад волана след като са пушили марихуана, са изложени на 2,7 пъти по-голям риск от катастрофа. Те трябва поне четири часа да се въздържат от шофиране, предупреждава в. USA Today.

Изданието се позовава на изследване, публикувано в Epidemiologic Reviews.

Опасността от катастрофа се засилва още два пъти, ако преди това водачът е пил алкохол и след това се е „напушил“, са отчели учените.

Марихуаната може да предизвика забавяне на реакциите на шофьора, но и да притъпи способността му за реална преценка на обстановката на пътя.

През последните месеци все повече щати в Америка обмислят да се легализира марихуаната за медицински цели, но преди да се вземе решение трябва да се вземат всички опасности, които биха произтекли за обществото от това решение, предупреди д-р Ли, ръководител на проучването.

Той припомни, че докато през последните четири десетилетия употребата на алкохол сред шофьорите намалява, то се увеличава използването на изписваните с рецепта опиати, така и на нелегалната лека дрога като марихуаната.

Изследването от 2009 г. в САЩ показало, че над 10 млн. души са шофирали под влияние на медикаменти или наркотици през 2008 г. Близо 28% от загиналите тогава шофьори и 11% от преживелите катастрофа водачи са дали положителен тест на наркотици. Според полицейските доклади марихуаната е най-често откриваната при проверките.

За целта здравните специалисти призовават властите да приемат законови мерки за въвеждане на забрана „напушени“ водачи да сядат зад волана. Експертите препоръчват на хората, които са любители на марихуаната, поне четири часа да не шофират след последната цигара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goga

    0 0 Отговор
    той и СОЦИАЛИЗЪМА И КОМУНИЗЪМА И ДЕМОКРАЦИЯТА водят до катастрофи, ама гласуването не е забранено, нали ?
  • 2 Gues

    0 0 Отговор
    Спокойно мога да се съглася с "gogata".
  • 3 tiptronik

    0 0 Отговор
    i az sym suglasen sys Gues i goga-ta :) napulno
  • 4 Бай Миле

    0 0 Отговор
    Господа, журналисти! Вземете най накрая се научете, че е неправилно да ползвате думата "опиат", като синоним на дрога, наркотик или транквилант. Нито като синоним на "упойващо средство". " Опиат" идва от "опиум"! Това е смолата на мака, която съдържа група вещества, наречени опиати, познати в медицината като "наркотични аналгетици", най популярен от които е морфинът. Кодеинът, хероинът, тилидинът, метадонът и т. н. са само техни синтетични аналози. Марихуаната, екстазито, амфетаминът и т. н. не са опиати!