Last news in Fakti

2 Септември, 2016 15:55 1 224 0

Мобилни аптеки ще снабдяват селата

  • аптека-
  • мобилни аптеки-
  • москов-
  • селата

Подготвят се законови промени, които да стимулират откриването на аптеки в малките населени места. Сред предложенията е да бъдат създавани мобилни аптеки, обясни министърът на здравеопазването Петър Москов по време на парламентарния контрол:

Предлагаме и създаването на мобилни аптеки, които да бъдат структури на аптеките, осъществяващи дейност на територията на населени места, в които няма открита аптека. В населено място с недостиг от аптеки ще може да осъществяват дейност на втори или следващ адрес аптеки, получили разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти. Административната процедура за разкриването е максимално улеснена, няма да се изисква вторият им адрес да бъде с нарочен магистър фармацевт. Да се осигурява денонощна работа по график, изготвен от съответната регионална здравна инспекция. Графикът ще е задължителен и за неспазването ще бъдат налагани санкции.

Министър Москов не посочи срок за приемане на предложенията. Той отчете, че сред европейските държави, България е в челните места по брой аптеки на глава от населението, но и на едно от последните по достъп до фармацевтична услуга.

Над 190 млн. лева дължи НЗОК на чуждестранни фондове и здравни каси, осигурили здравни услуги на български граждани в Европейския съюз, обясни още министърът на здравеопазването. Министър Москов допълни, че за старите задължения се търси решение за разсрочено плащане, а текущите се изплащат в момента. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА