Last news in Fakti

13 Септември, 2016 00:29 1 205 0

Скрининг за туберкулоза в болница „Свети Георги“

  • туберкулоза-
  • скрининг-
  • болница-
  • свети георги

Консултациите и изследванията ще се проведат от 12 до 17 септември в Отделението по фтизиатрия и в няколко „огнища“ на инфекцията

Скрининг за туберкулоза в болница „Свети Георги“ - 1
Снимка: Архив

С един ден по-дълго ще продължи в УМБАЛ „Свети Георги“ „Седмицата на отворените врати“, посветена на скрининга за риска от туберкулоза. Акцията, която се провежда в цялата страна от днес, 12 септември, до 16 септември, е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария .

В УМБАЛ „Свети Георги“ консултациите ще се провеждат в Отделението по фтизиатрия на адрес бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок. Желаещите да се включат в скрининга трябва да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 12 до 17 септември включително – т.е. с един ден повече от първоначално обявения срок.

В този период в отделението ще се извършват медицински консултации, а на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания. За повече информация заинтересованите от скрининга могат да позвънят на телефон: 032/602 770.

По време на кампанията екип от фтизиатри на УМБАЛ „Свети Георги“ ще посети и няколко от „огнищата“ на туберкулоза – пловдивският квартал Столипиново и квартали в градовете Стамболийски и Кричим.

„Основната ни задача в тези квартали ще бъде да дефинираме случаите на латентна туберкулоза“, поясни началникът на Отделението по фтизиатрия д-р Веселин Давчев. Той подчерта, че става дума за безсимптомно състояние при инфектирани лица, при които не се наблюдават клинични, микробиологични или рентгенологични данни за наличие на активно туберкулозно заболяване.

Хората, които ще бъдат консултирани на терен, са определени като пациенти в риск с помощта на личните лекари и неправителствените организации, които работят с малцинствени и рискови групи. Ще бъдат изследвани и контактните лица за всеки пациент с туберкулоза, ще се проследи и статусът на вече диспансеризирани болни.

За осъществяване на контрола на коварното заболяване от първостепенно значение е бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза. По този начин освен излекуване на вече заразените ще се постигне и прекъсване на веригата на предаване. Също така трябва да се проследи и състоянието на лицата, които са били в контакт с болния от активна туберкулоза.

Макар че хората с латентна форма на заболяването не проявяват явни симптоми на активна туберкулоза и не са носители на заразата, те могат да бъдат окачествени като постоянни резервоари на инфекцията. При някои от тях има повишен риск от развитие на активно заболяване и те могат да станат източник на инфекция.

През последните години кампании като „Седмица на отворените врати“ се доказват като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, защото позволяват своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията, обясняват експертите.

Със настоящата кампания се цели повишаване на информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това на всеки пациент се дава достъп до здравни услуги, смятат от УМБАЛ „Свети Георги“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА