23 Септември, 2016 18:15 926 0

Фондът за лечение на деца гони собствени интереси

  • фонд-
  • лечение-
  • деца-
  • лечение-
  • нели логофетова-
  • десислава хурмузова

Трети член на фонда е на път да напусне

Фондът за лечение на деца гони собствени интереси - 1

Фондът за лечение на деца не работи в полза на децата, а нашата мисия и кауза като членове на обществения съвет е именно в това. Новият правилник не помага на децата да се лекуват нито по-бързо, нито по-успешно, родителите са принудени да си търсят оферти сами и наистина цари хаос. Тази позиция изрази пред БНР Нели Логофетова, член на Обществения съвет към фонда като представител на Националната асоциация на децата и младите с диабет.

Коментирайки двете оставки на членове на Обществения съвет от последните дни – на доц. Анелия Буева и на Десислава Хормузова, тя ги определи като достойна постъпка и допълни:

Формалността и подмяната на решения обезсмисля нашето присъствие и нашите усилия.

Оформя се тенденция за много кратки становища на външните екперти, които не ни дават увереността, че правим най-доброто за детето, а пренесено в дневния ред на заседанията – там има и сгрешени диагнози.Може би часовникът върви назад, а не напред“, заяви Логофетова.

Може би моят мандат след интервюто, което давам, ще бъде прекратен, предположи още Логофетова, чийто мандат изтича в средата на октомври.

„Сегашното ръководство на Фонда за лечение на деца показаха, че си гонят някакви техни цели, различни от тези, заради които е създаден Фонда и по които сме работили в последните 6 години. При смяна на ръководството на Министерството на здравеопазването и на Фонда за лечение на деца, евентуално бихме могли да говорим за някаква надежда. В момента – не!“ Това заяви в интервю за БНР Десислава Хурмузова от сайта „Спаси дари на“ и доскорошен член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

„Неясни за мен цели, но има и някои, които се изясняват. Първо, те не искат граждански надзор върху работата на Фонда. Стремежът е да се изпращат колкото може по-малко деца за лечение в чужбина, да се финансират все повече дейности за лечение в България. Тоест децата, които са с най-сложни и редки заболявания, за които няма специалисти или апаратура, или условия за лечение в България, ще останат на милостта на дарителите, както беше преди 6-7 години“, каза още Хурмузова.

Тя отчете, че членовете на Обществения съвет са проявили търпение към новото ръководство след арестите на предишното.

„Когато обезкървиш една такава чувствителна институция, съвсем очаквано е , че след това работата й ще куца! Пет месеца ние положихме усилия да намалим щетите, да спрем разпада, защото разпадът беше много бърз. Но не се получава! Просто не се получава! От другата страна няма никаква чуваемост или желание за диалог с нас!“, коментира тя.

Структури, подобни на Фонда могат и да не съществуват и такива няма в страните, в които здравната система поема тези разходи, отчете Хурмузова, която изтъкна че НЗОК може да поеме тази дейност, включително лечението в чужбина.

„Въпросът е, че нашата Здравна каса и до момента не заплаща трансплантации, никакви - нито на стволови клетки, нито на органи. Защо това не е включено като клинична пътека, а се заплаща от Министерство на здравеопазването, нямам представа! Много редки болести също не се заплащат и няма клинична пътека за тях към Здравната каса!! Това е причината да се налага да съществува този фонд. Той е изключително за редки, сложни, усложнени състояния, а в момента се използва за заплащане основно на медицински изделия, за поставяне на имплатнти на деца с церебрална парализа или за неврохирургични клапи - неща, които би трябвало изцяло да са в Здравната каса.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА