29 Септември, 2016 04:45 2 415 0

Световен ден на сърцето

  • световен ден на сърцето

По традиция, на 29 септември всяка година Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести и за високата смъртност, до която те водят, за начините за превенция.

По данни на Световната здравна организация близо 9 милиона души в света, всяка година умират преждевременно от заболявания, свързани с повишеното кръвно налягане, а засегнатите са приблизително един милиард. Все повече спада и възрастта на засегнатите. Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружество на кардиолозите (ДКБ), в сътрудничество с БЧК. Тази година той ще бъде отбелязан на 29 септември с инициатива в столичното 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, в която ще вземат участие председателят на ДКБ доц. Васил Велчев и д-р Надежда Тодоровска - зам.-генерален директор на БЧК.

По време на събитието на децата ще бъде изнесена лекция за лесен и достъпен здравословен начин на живот, а доброволци на БМЧК ще им раздадат информационни материали.

Тази година фокус на кампанията са подрастващите и семейната среда, а мотото е „Зареди живота си с енергия”, което става с няколко лесни стъпки – здравословно хранене, ежедневна физическа активност, отказ от тютюнопушене.

Посланията на здравото сърце ще бъдат символично изпратени от учениците на 32-о СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ към децата на България, написани от тях на балони, които ще бъдат пуснати от двора на училището.

Събитието ще е от 11.00 ч. в 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в София, бул. Христо Ботев 63.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА