Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 10:29 1 235 0

Индустриален химикал води до проблеми с поведението при децата

  • деца
Индустриален химикал води до проблеми с поведението при децата - 1
EPA/БГНЕС

 

Индустриалният химикал бисфенол А е довел до поведенчески проблеми при момиченца, чиито майки са били изложени на високи концентрации, докато са били бременни, предупреждава АФП.

На 3-годишна възраст, момиченцата са показвали по-високи равнища на безпокойство, депресия и хиперактивност, отколкото връстничките си, чиито майки са били изложени на по-ниски концентрации.

Според изследването на Харвардското училище по обществено здраве, зависимостта е била по-отчетлива при момиченцата, "което подсказва, че те може да са по-уязвими от момчетата на излагането на бисфенол А преди раждането", пише БГНЕС. Химикалът се използва при производството на пластмаси и лепила и се включва в опаковките на храни, пластмасови бутилки и контейнери, касови бележки и зъболекарски материали. Анализът използва данни от 244 майки и техните деца в района на Синсинати, Охайо.

Бисфенол А е бил открит при 85% от майките и 96% от пробите на децата. Изследването потвърждава предишни проучвания за влиянието на химикала и е първото, което показва, че критичният период е по време на бременността. Поради малкият обем на извадката, авторите подчертават, че се налагат още изследвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА