Last news in Fakti

16 Октомври, 2016 09:32 964 2

Има ли вредни храни в училище?

  • училище-
  • вредни-
  • храни

Нормалната цена на едно меню е около 5-6 лева, а не 2.70 лева, смятат експертите

Има ли вредни храни в училище? - 1

Филии с петна от лютеница и сандвичи с колбас, но действително без колбас. Това са само част от училищните закуски, които през последните дни ядосаха много родители, съобщи Нова телевизия. Вида и количеството на училищната храна обаче, не се определя от фирмата-доставчик или от училището, а от държавата.

Защо храната на децата ни в училище изглежда така, фирмите-доставчици не решават сами. Спазват правила, зададени им от държавата. С какво и колко се хранят децата ни проверяваме в едно столично училище.

В 128-мо училище е време за закуска. Като навсякъде и тук закуските се раздаватбезплатно - на всички ученици от първи до четвърти клас. Фирмата, отговорна за храната, осигурява безплатните закуски, обяда, стопанисва и училищната лафка. Избрана е от Общината, защото училището е общинско.

Храната във всички училища в България се приготвя по рецептурник. Доколко той и правилата в него обаче са адекватни на нуждите на децата? Според Шеф Манчев порциите и количеството на продуктите са крайно недостатъчни.

„Препоръчвам на родителите да хранят децата си в къщи, а не да разчитат на безплатните закуски в училище”, каза в предаването „Събуди се” диетологът Ипократис Пападимитракос.

„Цената от 2.70 лева е условно взета, защото има и допълнителни стойности”, смята Жоро Иванов, президент на "Евро -ток България". По думите му нормалната цена на едно меню еоколо 5-6 лева. „Когато храната се консумира от деца тя трябва да е приготвена прецизно. Срещал съм се деца, които не са яли никога риба например”, даде пример той.

И двамата експерти бяха категорични, че фирмите, които приготвят храна за детските градини и училищата, гледат печалбата, а не качеството на храната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел

    0 0 Отговор
    Манчев, вие наред ли сте? Едно меню трябвало да бъде минимум 5-6 лева? А за храна на едно дете трябва 3 пъти на ден прави минимум 15 элева. Отделно 2 лева за да има ако иска бозичка или друго. Така, да сметнем, 22 по 17 прави колко? 374 лева само за евтина храна на едно дете. А заплатките са по 400-500 лева максимум чисто на повечето места в прованса. Абе мафиоти проклети, вие какви деца искате да има тука - мутанти или хора? За циганетата разни Соросоидни организации раздават с шепи, отделно от бюджета, а за останалите нема? И върха на нахалството ни учите как да живеем вие, виновните за всичмки безумия тук? Абе човече, ако ви нямаше вас бюрократите, магистратите, ченгетата, политиците, депутатите, НПО вредните лакеи на Ротшийлдови и други, ние сами щяхме да се оправим бе! Ами вие само ни пречите да си живеем живота и да се оправим превърнали сте държавата институциите в наш враг. Нито сами ни давате да се оправим, нито вие помагате затова. Абе я се разкарайте или се гръмнете! Как се храни дете или две с мижава заплата от 500 лева и как се обличат и транспорт данъци телефон вода ....? Абе я се гръмнете, всички политици и чиновници до един!

    Коментиран от #2

  • 2 Ядесереитн

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Павел":

    "..... А заплатките са по 400-500 лева максимум..."

    Разревах се от умиление. Що дремете за 4-500 лв, а не започнете нещо бизнес, туй - онуй? А що правите дяца, като не можете да ги отчувате? Или икономисвате от презервативи?