Last news in Fakti

18 Октомври, 2016 16:59 3 264 0

Изследвайте се за хепатит С

  • хепатит-
  • кръв
Изследвайте се за хепатит С - 1

Едва 3 на сто от болните с хепатит С у нас са диагностицирани, сочат данните на пациентските сдружения "ХепАктив" и "Здраве без граници". Общо 110 хиляди са страдащите от това коварно вирусно заболяване, което се предава по кръвен път и уврежда черния дроб, съобщи БНР.

В столицата вече работи кабинет за анонимно и безплатно изследване за Хепатит С, на ул. "Самуил" №111, където още първия ден имаше желаещи за изследване.

Вече 15 години Центърът за сексуално здраве изследва безплатно за ХИВ, а сега се добавя и изследване за хепатит С, посочи Елена Биринджиева от "Здраве без граници“.

Изследванията за хепатит С не се поемат от Здравната каса. Затова такива кабинети ще спомогнат да бъдат открити заболелите, посочи Силвана Лесидренска.

Няма конкретна симптоматика. Човек няма как да разбере,че е болен. Понякога и самите лекари биват заблудени от неясните симптоми като уморяемост, болка в мускулите. Затова единствено кръвният тест категорично може да потвърди или да изключи тази диагноза.

Изследването изисква само капка кръв от пръста, а резултатът е готов след 15 минути.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА