6 Януари, 2017 01:45 1 235 0

Средиземноморската диета е полезна за мозъка 

  • средиземноморска диета

Средиземноморският начин на хранене - с много зеленчуци, плодове, риба, зехтин и червено вино, предпазва мозъка на възрастните хора от свиване, съобщи ЮПИ, позовавайки се на шотландски учени.

Екипът от университета на Единбург е проследил стотици възрастни хора три години. Резултатите показват, че хората, хранили се като по Средиземноморието, запазват повече от мозъчния си обем.
В средиземноморската диета количеството на месото е ограничено, особено на червеното. Рибата, млечните продукти и виното са в умерени количества.

Според шотландското изследване няма връзка между консумацията на риба и месо и запазването на обема на мозъка. Това предполага, че ползата се дължи на другите компоненти. Възможно е комбинацията от храни да предпазва от възпаление и сърдечносъдови болести, които допринасят за свиването на мозъка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА