Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 09:15 911 0

Болницата в Сливен е домакин на семинар за вътреболничните инфекции

  • „д-р иван селимински”

Семинар на тема „Защита на пациента и предпазване на персонала от нозокомиални (вътреболнични) инфекции ще се проведе на 11 ноември в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен, съобщиха за Факти.бг от здравното заведение.

Организатор на проявата е Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции – БулНозо. В сдружението участват широк кръг професионалисти (лекари и сестри, медицински и немедицински специалисти), които желаят да работят за ограничаване на нозокомиалните инфекции (ВБИ) в България. През настоящата година БулНозо организира регионални семинари с информационно - обучителни цели, като подготовка за 2-ия конгрес на БулНозо през октомври 2012 г.

Семинарите се организират съвместно с Националния референтен център по вътреболнични инфекции (ВБИ) на Националния център по заразни и паразитни болести, в изпълнение на инициативата на Световната здравна организация (СЗО) - „Глобален алианс за защита на пациента”, в която България е официален участник. Тематичната програма включва лекции и практическо наставничество по превенция на основните групи нозокомиални инфекции (запознаване със съвременните национални и международни стандарти и приложните им аспекти), а лекторите са водещи специалисти, участници в Българо-Швейцарската програма по болнична хигиена, 2003-2008 г.

Идеята е семинарите да осигурят обучение на място за няколко болници, вкл. от съседни области за лекари и мед. сестри от отделения с повишен риск от нозокомиални инфекции и специфични изисквания по отношение на болничната хигиена. Първите три семинара са проведени през 2009 г. в Кърджали, В.Търново и Бургас с общо 370 участници от Кърджали, Хасково, В. Търново, Габрово, Ловеч и Бургас. През май тази година беше проведен четвърти семинар за региона на Варна.

Темите на семинара в Сливен включват превенция и контрол на нозокомиалните инфекции, стандартни и допълнителни предпазни мерки, предпазване на персонала. Първата лекция ще бъде в 8,30 ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА